haber

Boralıoğlu: Bence bütün kadınlar mübarektir

Nilüfer’in kırsal mahallelerinde yaşayan kadınların, edebiyatla ve sosyal hayatla daha fazla iç içe olmalarını sağlayan ‘Kadın Hayata Yakın’ etkinlikleri, yazarla okuyucusunu bir araya getirmeye devam ediyor.

 

Daha önce Ayşe Kulin, Füruzan, Ece Temelkuran gibi yazarla buluşan Nilüferli kadınlar bu defa Gaye Boralıoğlu ile tanıştı. Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri’nin kendilerine verdiği Gaye Boralıoğlu’nun  “Mübarek Kadınlar’ isimli kitabını okuyup gelen Nilüferli kadınlar, yazarla,  kitap ve verilen mesajlar üzerine konuştu.

 

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala’nın moderatörlüğünde gerçekleşen buluşmada, Gaye Boralıoğlu kitabına verdiği adı ve ortaya çıkmasındaki süreci anlattı. Yazı hayatı boyunca kadınların gözüyle ve duyarlılıklarıyla, kadın olmanın bilinci ve onuruyla dünyaya baktığını belirten Gaye Boralıoğlu, insanları da hayatı o gözle görmelerini sağlamak istediğini ifade etti.

 

Mübarek Kadınlar kitabının çeşitli kadın hikâyelerinden oluştuğunu söyleyen Boralıoğlu, “Bu kadınlar aslında hepimizin tanıdığı, belki de aramızda olan insanlar” dedi. Kitabına   “Mübarek Kadınlar” ismine vermesinde iki gerekçe olduğunu söyleyen Boralıoğlu “Birincisi her şeyden önce kadınları anlattığı için, ikincisi mübarek kelimesinin iki anlamı var. Bu kelime hem kadınların kutsallığına, ulviliğine vurgu yapıyor hem biraz ironik ve mizahi yönü var.  Babam zaman zaman babaanneme ‘Be mübarek kadın’ derdi.  İsmin hikayelerimdeki kadın karakterlerle uyumlu olduğunu düşünüyorum. Kadınların hayat koşulları zor, özellikle ülkemizde hiç kolay olmayan bir yaşam biçimi var.  Direnerek var olmak zaten böyle bir kutsallık taşıdığı için bence bütün kadınlar mübarektir” şeklinde konuştu.

 

Kitapta yer alan Koparmabeni adlı öykünün gerçek ve kendi hayatından olduğunu ifade eden Boralıoğlu, “Baba-kızın cezaevinde karşılaşması ve babanın konuşmaması. Yıllarca içimi oyan bir meseleydi. Cezaevindeki görüşmelerde babam hiç konuşmazdı ve hep annemin arkasında dururdu. Belirsiz bir yerlere bakardı. O yüzden Koparmabeni öyküsü, benim için değerlidir.

 

Pepuk Kuşu’nun hafıza odaklı bir Dersim öyküsü olduğunu söyleyen Boralıoğlu, “Bu öyküde aşk acısını hafifletmek için alzheimer hastası babaannesiyle konuşan bir genç var. İkisi arasında ters bir ilişki var. Birisi acısını hafifletmek istiyor, diğeri ise hatırlamaya çalışıyor. Öykünün sonunda babaanne Zazaca bir çocuk şarkısı söylüyor ve torunu, Dersim katliamının varlıklarından biri olduğunu öğreniyor. Ben de bu hikâyeyi yazarken babaannemi hep düşündüm. 12 yaşıma kadar babaannemle yaşadım. Kafamda onunla ilgili çok mesele vardı. Uzun zaman sonra babaannemin evlatlık olduğunu öğrendim” dedi.

 

“Suskunluk en büyük acı”

Özyaşamsal öykü yazmak yerine başkalarının gözünden dünyaya bakmayı daha çok sevdiğini belirten Boralıoğlu, “Kendi hayatım bana sıkıcı geliyor” şeklinde konuştu.

 

Suskunluğun dünyadaki en büyük acı olduğunu vurgulayan Boralıoğlu, “Yaşadığımız acının büyüklüğü, şiddeti ne olursa olsun başkalarına söyleyebilmeliyiz. Derdimizi ve acımızı her şeyden önce kabul ettirebilmeliyiz. Bizim mücadelemiz öncelikle bu olmalı. Bunu yapabildikten sonra çözümler kendi kendine gelmeye başlıyor. Ama suskunluk, içine kapanma, mücadele verememe halinin yarattığı travmaların derinlikleri kuşaklar boyunca sürüyor. Gördüğümüz şiddetlerin başkaları üzülmesin, çevreden baskı gelmesin diye yaşadığımız suskunluklar aslında hem bizi hem sevdiklerimizi daha büyük acılarla karşı karşıya bırakıyor. Onun için ben, yazıdan da önce söze inanıyorum. Sözümüz olmalı, sözümüzü söyleyebilmeliyiz. Ondan sonra konuşmaya başlamalıyız” dedi. Kadınların sorularını da yanıtlayan Boralıoğlu, Nilüfer Belediyesi’ne ‘Kadın Hayata Yakın’ projesinden dolayı teşekkür etti.

 

Buluşmaya katılan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Boralıoğlu’na teşekkür ederek günün anısına hediye verdi. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir topluluğun olmadığını belirten Başkan Bozbey, kadınların okuduğu kitabın yazarıyla tanışıp kitap üzerine yorumlar yapması çok güzel bir şey. Nilüferin kadınları farklarını ortaya koyuyor” dedi. Başkan Bozbey,  projeye katkı koyan kadın derneklerine ve bölge sorumlularına da plaket vererek teşekkür etti. Günün sonunda Boralıoğlu, ‘Mübarek Kadınlar’ kitabını okurları için imzaladı.