haber

Bozbey: Dünyayı değiştirmek için yarını beklemeyelim

Başta iklim değişikliği olmak üzere insan tarafından yaratılan, dünyayı hızla tüketmekte olan ekolojik, ekonomik, sosyal krizlerin boyutlarını göstermek ve bu durum karşısında herkesi harekete geçirmek amacıyla Cyril Dion ve Melanie Laurent tarafından çekilen “Yarının Bugünü” adlı belgesel Nilüfer Belediyesi Konak Kültürevi’nde izlenime sunuldu.

10 farklı ülkede çekimleri yapılan ve Fransa’da bir haftada bir milyon kişi tarafından izlenen “Yarının Bugünü” adlı belgesel Nilüfer’de de büyük ilgi gördü. Belgesel gösteriminin ardından Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi iş birliğiyle  “Yaratıcı Alternatifler” isimli panel düzenlendi. Panele, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da katıldı.
Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Bağımsız Araştırmacı Cihan Uzunçarşılı Baysal konuşmacı olarak yer aldı.


BOZBEY: FELAKETLERİ ÖNLEMEK MÜMKÜN


Panelin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bugün hepimizin bildiği gibi dünyamız çevresel, ekonomik ve sosyal krizlerle boğuşuyor. Panel öncesinde izlenen belgeselde anlatıldığı gibi, bu krizleri felaket haline gelmeden önlemek mümkün. Birey olarak, sivil toplum, akademik çevreler, yerel yönetimler ve en önemlisi devletler olarak yapabileceklerimiz var. Bunun için düğmeye basmak, yaratıcı alternatifler oluşturmak, harekete geçmek önemli” dedi.


Nilüfer Belediyesi’nin, karbon salımının azaltılmasına yönelik Başkanlar Sözleşmesi’ne Türkiye’de imza atan ilk 10 belediyeden biri olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Sözleşme kapsamında 2020 yılına kadar, karbondioksit salımını yüzde 20 azaltmayı taahhüt ettik. Yenilenebilir Enerji kaynaklarının kullanımına yönelik çalışmalarımız var. Bunun için önemli bir adım daha atarak, Türkiye’de ilk kez bir belediye olarak Yenilenebilir Enerji Kooperatifi’ni kurduk. Şu anda 3 istasyonda, 35 bisikletle başlattığımız  “Nilespit”  projesi iklim değişikliğini azaltma ve uyum konusunda en çok önem verdiğimiz projelerimizden biri. Bisiklet kullanımının yaygınlaşmasıyla orantılı olarak çevre dostu kent olmak hedefimizin gerçekleşeceğine inanıyorum. Nilüfer Belediyesi sınırları içinde, güvenle dolaşılabilecek 142 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu mevcut. Bu çerçevede, bir yerel yönetim olarak sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Nilüfer’de projelerimizi geniş katılımla oluşturuyoruz. Paydaşlarımız arasında okullar, üniversiteler, vatandaşlar ve enerji dağıtım firmaları bulunuyor. Biz, dünyayı değiştirmek için yarını beklemeyelim, yarını bugünden belirleyelim istiyoruz. Bu amaca katkı koyan herkese daha güzel bir gelecek için atılan adımlar için teşekkür ediyorum” diye konuştu.


SARIBAL: ÇEVRE MÜCADELESİNİ BÜYÜTECEĞİZ

Panel öncesi söz alan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da, “Atmosfer dediğimiz şey bize bağlı değil. Amerika’da olan sıcaklık bize gelecek, bizdeki sıcaklık Çin’e gidecek, Çin’deki sıcaklık başka ülkelere gidecek. İnsan, kendi vahşi eliyle dünyayı kendine dar edecek. Elbette buna karşı çevre ve doğa mücadelesini geliştirerek büyüteceğiz” dedi.


BAYSAL: 21. YÜZYIL PARAZİT KENTLEŞME ÇAĞI


Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelde konuşan Bağımsız Araştırmacı Cihan Uzunçarşılı Baysal, dünyada kentselleşmenin etkilerine dikkat çekti. Kapitalist endüstriyelin yeryüzünden atmosfere, arazilerden okyanuslara kadar her şeyi birikim için metalaştıracağını belirten Cihan Uzunçarşılı Baysal, “Kent bilimciler, Sibirya’dan uzaya, hatta okyanuslara kadar kentselleşmeden bahsediyor.  Burada bahsedilen kentselleşme her yere binaların, alışveriş merkezlerinin, köprülerin dikilmesi değil. Kentlerin etkileriyle uzaya yollanan uydular, antenler, yerin altından geçen iletişim kabloları, enerji sağlamak amacıyla kurulan çeşitli santraller. Bütün bunlar, kırsalı sömürgeleştirip yok etmeye yönelik. Artık dünya üzerinde hiçbir şey kentleşmenin, sanayi kapitalizminin dışında kalamıyor. Her şeyi ele geçirmiş durumda” dedi.

21. yüzyılın parazit kentleşme çağı olduğunu söyleyen Uzunçarşılı Baysal, “Bu parazit kentleşme, üzerinde yaşadığı organizmanın kanından, canından beslenen parazitler misali, sermaye gelişimini tamamen dünyayı yok ederek, tüketerek sağlıyor. Dünyayı getirdiğimiz nokta bu. Çok büyük bir habitat kaybıyla karşı karşıyayız. Bu yüzyılın en büyük sorunu savaşlarsa, diğer bir sorunu da iklim krizinin de tetiklediği ölü toprak, ölü su, yani ölü doğa olacak” şeklinde konuştu.

SOYER: DOĞANIN ÜZERİNDE BİR GÜÇ OLDUĞUMUZU SANIYORUZ

Dünyanın plastik ve beton alışveriş merkezine döndüğünü kaydeden Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de, “Doğanın üzerinde bir güç olduğumuzu sanıyoruz. Doğaya inat, ondan daha güçlü olduğumuzu kanıtlamak istercesine belki kentleri, gökdelenleri o yüzden dikiyoruz. Fakat bu böyle bir noktaya geldi ki, sürdürülebilirliğini yitirdi. Japonya’nın bu gezegende bıraktığı karbon ayak izi, sınırlarının 500 misli bir alanı kaplıyor. Avrupa ülkelerinde yapılan araştırmaya göre her birinin kendi coğrafyasının 500-1000 misli daha büyük bir alan karbon ayak izi olarak bu gezegene bırakılıyor. Bu köleleşme çağı, bir anlamda özgür düşünce ve yaratıcılığı da engelleyen bir şey” dedi. Başkan Soyer, doğayı korumak ve Seferihisar’da çiftçiyi teşvik etmek amacıyla yaptıkları çalışmalardan da örnekler verdi. Panelin sonunda Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, konuşmacılara plaket vererek teşekkür etti.