haber

Bozbey: Güneş enerji sistemi zorunluluğuna üst makamlar karşı çıktı

Türkiye’de sayıları yetmişi geçen Endüstri Mühendisliği bölümlerinin sürdürdükleri eğitim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetlerinin paylaşıldığı “Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği Kongresi Uludağ Üniversitesi’nde başladı. “Sürdürülebilir Üretkenlik ve Ekonomik Üstünlük İçin Üniversite-Sanayi Sarmalında Ar-Ge’nin Önemi” başlığı altında U.Ü Aykut Barka Salonu’nda gerçekleştirilen kongreye Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Yöneylem Araştırma Derneği Başkanı Selim Aktürk, Kongre Başkanı Prof. Dr. Erdal Emel ve üniversitelerin temsilcileri katıldı.

 

Uluslararası düzeyde yurt dışından gelen akademisyenlerin de yer aldığı kongrenin açılış konuşmasında söz alan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bilimin ve teknolojinin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalarının yakından takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Başkan Bozbey, “Sanayi toplumundan, bilgi toplumuna geçildiği günümüzde, bilgi üretimi yaşamsal önem kazanmış, gelişmenin ana öğesi durumuna gelmiştir.


Dünyadaki tüm bu gelişme ve dönüşümlerin gerisinde kalmamak, bilim ve teknolojiyi üretebilir duruma gelmek, en önemlisi de çocuğundan yaşlısına tüm Türk Ulusu'na bilginin, araştırmanın ve sorgulamanın aydınlık bir geleceğe ulaşmanın tek yol olduğunu göstermek zorundayız. Bunu, eğitimi çağdaşlaştırıp, bilim, kültür ve sanata gereken önemi veren genç kuşaklar yetiştirerek, iletişim teknolojisindeki yenilikleri izleyerek, küreselleşmenin her aşamasında etkili olmakla başarabiliriz,” dedi.

 

Türkiye’nin önümüzdeki süreçte teknolojiyi satın alan değil, üreten ve pazarlayan konuma yükselmesi gerektiğini vurgulayan Bozbey, “Araştırma-geliştirme etkinliklerine daha çok ağırlık verilmeli, bu yöndeki çalışmalara destek olunmalı, özendirilmeli ve gerekli kaynak ayrılmalıdır. Sürdürülebilir üretkenlik ancak sağlıklı araştırma geliştirmeyle olacaktır. Yoğun rekabetin yaşandığı, üretim biçimleri, ilişkiler ve yönetim anlayışının değiştiği dünyamızda söz sahibi olmak ve varlığını sürdürmek isteyen ülkelerin bu dönüşüme uyum göstermesi zorunludur. Tersi durumda, diğer ülkelerle yarışmak ve dünya pazarlarında tutunmak olanaksızdır. Dünya, bilgi toplumu ve bunun dışında kalanlar olarak ikiye ayrılmıştır. Bilgi toplumu konumuna yükselemeyen ülkeler, diğerlerinin gölgesinde kalmakta, sağlıklı bir gelişme yakalayamamaktadırlar,” şeklinde konuştu.

 

Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için temiz enerji teknolojilerinin yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyen Başkan Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin bu alandaki çalışmalarından örnek verdi. Küresel ısınmayı azaltmak için Nilüfer Belediyesi’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini belirten Bozbey, “Aynı elektrik dağıtım hattı içinde bulunduğumuz ve rüzgâr açısından uygun Balıkesir ya da Çanakkale’de kuracağımız rüzgâr türbiniyle Belediyemizin elektriğinin çok büyük bir kısmını kendimiz üretmek istiyoruz. Böylece sürdürülebilir enerji politikası ile yıllık CO2 salınımı da yılda bin ton 20 yıllık süreçte de 20 bin ton azaltmayı hedeflemekteyiz,” dedi.

 

Temiz enerji kullanımı konusunda Türkiye’de ilk defa meclis kararıyla binaların çatılarında güneş enerji sistemi zorunluluğu getirdiklerini de belirten Mustafa Bozbey, üst makamların bu uygulamaya karşı çıktıklarını söyledi.


Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği 34. Ulusal Kongresi’nde söz alan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanacağı kongreye ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını belirtti. Kongre kapsamında projelerin ödüllendirileceğini de söyleyen Kamil Dilek, genç beyinlerin bilim dünyasına kazandırılacağını söyledi.

 

Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği 34. Ulusal Kongresi 27 Haziran’a kadar devam edecek.