haber

Bozbey: Her şey Ankara’dan planlanıyor

“Ankara, belediyeleri çok farklı görüyor ve belediyelere güvenmiyor,” diyen Başkan Bozbey, yine merkezi idarenin belediyeleri siyasal anlamda değerlendirerek, vatandaşla boğuşulacak olan işleri belediyelere bıraktığını kaydetti.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi Başkanı Yüksel Baysal ve yönetim kurulu üyeleri, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i makamında ziyaret etti. Başkan Bozbey ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kente ve Nilüfer’e ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bursa’nın nüfusunun her yıl 36 bin kişi büyüdüğünü bunun 24 bininin Nilüfer’e geldiğini belirten Başkan Bozbey, “Türkiye, yıllar önce yapması gerekenleri yapamadı ve bu da doğudan batıya göçü tetikledi. Cumhuriyet’in kuruluşundan Atatürk’ün ölümüne kadar her alanda müthiş bir planlama söz konusuydu. Ancak 1950’li yıllardan sonra Türkiye planlanamadı. Planlama anlayışı devam etseydi batıdaki şehirler bu kadar göç almazdı. Ülkenin doğusuna kadar uzanan ihtisas sanayi alanları oluşturulamadı. Bu nedenle de batıdaki şehirlerde çarpık kentleşme oldu ve değerini kaybetti. Örneğin İstanbul, bugün değerinde mi?” dedi.

Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey, hükümetlerin ne zaman belediyelerin yetkilerini artıracağız yönünde açıklamaları ve uygulamaları olsa yerelde yetkilerin sınırlandığını öne sürerek, Ankara’da planlamalar yapılarak, yerelde uygulandığını söyledi. “Ankara, belediyeleri çok farklı görüyor ve belediyelere güvenmiyor,” diyen Başkan Bozbey, yine merkezi idarenin belediyeleri siyasal anlamda değerlendirerek, vatandaşla boğuşulacak olan işleri belediyelere bıraktığını kaydetti.

Mahallelerin dokusu bozuldu

Başkan Bozbey, Avrupa’da şehirlerin bütününün korunduğunu anımsatarak, “Biz, plan değişiklikleri ile mahallelerin dokusunu bozmuşuz. Kentlerimizi korumayarak geleceğe büyük bir haksızlık yapıldı. Bursa, Altıparmak’tan Yeşil’e kadar korunmuş olsaydı müthiş bir değeri olurdu. Yine yıllar önce Çekirge bölgesine yapılaşma verilmemiş. Şimdi biz oraya yapı yükü bindirdik ve jeotermal suları o bölgeden kaçırdık,” diye konuştu.
Projeksiyon bazında Nilüfer’in nüfusunun 1.1 milyon kişi olarak öngörüldüğünü bugün 50 bin hektarlık Nilüfer ilçesinde yaklaşık 360 bin kişinin yaşadığını ifade eden Başkan Bozbey, Bursa nüfusunun korunarak ve katma değer üreten ürünlere yönelerek kentin her alandaki kirliliğinin azaltılabileceğini dile getirdi.

"Vatandaş ulaşımın ayağına gidiyor"

Başkan Bozbey, Bursa’nın 1/100 binlik İl Çevre Düzeni Planı’na da değindiği konuşmasında Bursa’nın lineer gelişmesinden ve nüfusunun çok yoğun olmasından dolayı zorluklar yaşandığını kaydetti.

Bursa’nın dairesel gelişmemesinin en fazla ulaşımı etkilediğine işaret eden Başkan Bozbey, “Bursaray örneğinde olduğu gibi, raylı sistem vatandaşın ayağına gideceğine vatandaş raylı sisteme geliyor. Bursaray, ara bir sistem. Ya metro olmalı yer altından gitmeliydi ya da tramvay şeklinde üstten gitmeliydi. Bu türde bir ara sistem ileride işletme maliyetlerini de artıracaktır,” dedi.