haber

Bozbey: Nilüfer çöplük olmayacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Kayapa’da yapmayı planladığı Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’ne karşı çıkan Nilüferli muhtarlar, Nilüfer Belediye Meclisi’nde “Kayapa’da bir çöplük yapılıyor. Hep birlikte buna bir dur diyelim” diyerek tüm meclis üyelerine çağrıda bulundu. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de atık tesisi ile ilgili mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirterek “Nilüfer çöplük olmayacak” dedi. Nilüfer Belediye Meclisi,  Haziran ayı olağan toplantısını Nilüfer ‘Barış Meclisi’nde yaptı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey başkanlığında toplanan Meclis’te, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Kayapa’da yapmayı planladığı Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi gündeme geldi. Belediye Meclisi’ne Nilüferli muhtarları temsilen gelen Kayapa, Kuruçeşme, Dağyenice, Çamlıca ve Beşevler muhtarları katı atık tesisine ilişkin tüm meclis üyelerine çağrıda bulundu. Bursa Nilüfer Muhtarlar Derneği adına söz alan Dernek Başkanı ve Beşevler Mahalle Muhtarı Erol Yılmazer, “Bugün muhtar arkadaşlarımız gelmediler. Kırgınlar, üzgünler. Sadece temsilen 4 arkadaşımızla buradayız. Tek kavgamız Nilüfer’e, mahallelerimize hizmet alabilmek. Bu mücadelede zaman zaman destek görmedik, zaman zaman hor görüldük. Muhtarlar olarak halkın oyuyla seçildik, sizler de öyle. Halkın sesi olmaya devam ettik, devam edeceğiz. Bardağı taşıran son damla Kayapa’daki çöplük meselesi. En son Bursa Büyükşehir Belediyesi kapısından muhtarlar maalesef içeri alınmadı. Muhtar arkadaşlarımıza en azından bir söz hakkı verilmeliydi. Bunun için kırgınlığımızı da dile getirelim” dedi.

“Kayapa’da bir çöplük yapılıyor”

Kentin sorunlarının çözümü için çalıştıklarını söyleyen Yılmazer, şöyle devam etti: “Sorunları çözmeye çalışırken,‘Benim bölgem değil’ ya da ‘Benim işim değil’ diye bir algı oluşuyor. Bundan rahatsız olduk, rahatsız olmaya da devam ediyoruz. Nilüfer halkına hepimizin bir borcu var. Nilüfer’de taş ocakları, mermer ocakları ve mıcır ocaklarını bir kenara koyun ama şu anda Kayapa’da bir çöplük yapılıyor. Halk diliyle çöplük. Lütfen hep birlikte buna bir ‘Dur’ diyelim, birlikte hareket edelim, bu Nilüfer’in sorunu. Bursa’da bu tesisin yapımı için birçok yer vardır. Bunun alternatifleri üretilebilir. Silkelenelim, kendimize gelelim ve halkın yanında haklının yanında yer alarak Nilüfer halkına hep birlikte hizmet edelim.” Yılmazer’in çağrısının ardından konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer’deki demokrasi kültürü gereği herkes gibi muhtarların da Belediye Meclisi’nde söz alarak konuşabildiğine vurgu yaptı. Kayapa’da yapılması planlanan katı atık tesisi ile ilgili Nilüfer Belediyesi’nin tavrını bir kez daha dile getiren Başkan Mustafa Bozbey, “Birileri ‘Biz buraya bu tesisi yapacağız’ dedi ve yaptı. Neden? Nedenini dahi bilmiyorlar. Tek bir cümle söylediler: ‘Orası hazinenin yeri, para vermeyeceğiz’, buna el insaf denir. Para vermeyeceğiz diye o zaman gelin İhsaniye’ye yapın. Ya da gidin Heykel’e yapın. Oraya da para vermezsiniz. Onun için bu konuda özellikle Adalet ve Kalkınma Partisi meclis üyelerinin sorumluluğu çok daha büyüktür. Çünkü hiç taraf görünmeseler bile orada destek vererek taraf olmuşlardır. Oraya çöplüğün kurulmasını bilfiil istemişlerdir” ifadelerini kullandı.

Bozbey: Mücadele edeceğiz

Nilüfer Belediyesi Meclis üyelerinin, Nilüfer’in çıkarlarını düşünmek zorunda olduklarına dikkat çeken Başkan Bozbey, “Burada doğru bir iş yapılmamıştır. Çünkü ne ölçüm, ne araştırma yapılmıştır. Bu konuda gerçekten bu mücadeleyi yürütecek gücü kendimizde hissediyoruz, yürüteceğiz de. Ama şu bir gerçek ki, Nilüfer çöplük olmayacak. Ben yıllardır ‘Bu kenti, İstanbul’un arka bahçesi yapmaya çalışıyorlar’ diye söyledim. Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde de söyledim. Üzgünüm ki Bursa, İstanbul’un arka bahçesi ve çöplüğü durumuna geliyor. Bunu da maalesef kent yöneticileri kabul ediyorlar” dedi. Nilüferli muhtarları Meclis’te yaptıkları çağrı için kutlayan Başkan Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’ne giden Kayapa halkı ve mahalle muhtarlarının içeri alınmamasına da tepki gösterdi. Bozbey, “Siz kimi, kimin evinden kovuyorsunuz. Belediye kimin evi, vatandaşın evi, vatandaşı oradan nasıl kovarsın. Vatandaş tepkisini koyabilir. Alın siz içeri, çağırın konuşun. Halktan mı korkuyorsunuz, muhtarlardan mı korkuyorsunuz? Cumhurbaşkanı her hafta muhtarları topluyor, siz neden korkuyorsunuz muhtarlardan? Muhtarlarımıza, Nilüferliler’e yapılan bu anlayışı kınıyorum. Bizim vatandaşlarımıza kimse böyle davranamaz” ifadelerini kullandı. Başkan Bozbey, yapılacak bir tesis için halkın görüşünün alınmasının zorunlu olduğunu belirterek  “Burada halk var. Nereye yapacaksanız önce oradaki halkla ve muhtarlarla bir araya gelirsiniz. ‘Böyle bir şey düşünüyoruz, uygun mudur’ diyerek onlarla tartışırsınız. Kayapa’da, Kuruçeşme’de tartışıldı mı? Orada insanları tedirgin etmeye, yaşam standartlarını düşürmeye gerek var mı? Son derece yanlış, kabul etmiyorum. Bize de, halka da, muhtarlara da sormadılar” dedi. Katı atık tesisi ile ilgili mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Başkan Bozbey, “Önemli olan doğru yerin bulunması. Bu Nilüfer’de, Osmangazi’de, Karacabey’de, Mustafakemalpaşa’da olabilir. Halkın da kabul edebileceği doğru yer. Biz baştan beri bunu savunuyoruz. Bu konuda kurum olarak dava açıyoruz ve bu işin takipçisiyiz” dedi. Meclis’te söz alan Adalet ve Kalkınma Partisi Nilüfer İlçe Başkanı ve Meclis Üyesi Celil Çolak’ın, muhtarların ve Kayapa Mahallesi halkının Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis salonuna alınmasını ilişkin değerlendirmeleri ise şaşkınlık yarattı. Çolak, “Bu bir demokratik gösteridir, olabilir. İçeri alınıp alınmaması meselesi de bir güvenlik meselesidir” ifadelerini kullandı. Katı atık tesisi ile ilgili sürecin devam ettiğini söyleyen Çolak,  “ÇED süreci ve halkın katılım toplantıları olacak. İşte halk orada eğer istemiyorsa, ikna olmuyorsa zaten itirazını yapacaktır” dedi. Katı atık tesisi ile ilgili konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Meclisi’ndeki gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.