haber

Bursa’nın suyu her geçen gün daha da kirleniyor

Bursa’da sanayileşmenin artması ve doğal kaynakların her geçen gün kirletilmesine karşı toplumu bilinçlendirmek için çeşitli etkinlikler düzenleyen Nilüfer Kent Konseyi, ‘22 Mart Dünya Su Günü’ kapsamında “Yaşam İçin Su” paneli düzenledi.

Nilüfer Kent Konseyi’nde Story Of Bottled Water (Şişe Suyu Hikâyesi) Bottled Life (Şişelenmiş Hayat) filmlerinin gösteriminin ardından TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bursa Temsilcisi Dr. Efsun Dindar “Su Hakkı ve Güvenli Su” konulu sunum yaptı. Dünyada uygulanan su politikalarını katılımcılara aktaran Dr. Efsun Dindar, Bursa’da doğanın ve suyun her geçen gün daha da kirlendiğine dikkat çekti. Dindar, “Bursa İlçelerinin kanalizasyon sistemlerinin yüzde 53’ü atıksu arıtma tesisine bağlı olup yüzde 47‘si ise; atık su arıtma tesisine bağlı olmayan kanalizasyon şebekesine karşılık gelmektedir. Büyükorhan, Keles, Harmancık, Orhaneli, İznik, Yenişehir, Mustafakemalpaşa ve Orhangazi ilçeleri atık sularını doğrudan deşarj etmektedir. Ayrıca Bursa sınırları içerisinde yer alan ve verilerine ulaşabildiğimiz tekil endüstrilerin atık sularının yaklaşık yüzde 56’sı arıtılmaktadır”  diyerek vahim tabloyu gözler önüne serdi.

 

Nilüfer Çayı en kirli su kaynağı

Bursa’nın göl, baraj ve akarsularının dördüncü sınıf su kalitesinde olduğunu söyleyen Dr. Efsun Dindar, “Nilüfer Çayı Bursa’nın en kirli su kaynağı olması dolayısıyla tüm kolları ayrı ayrı incelenmiştir. Nilüfer Çayı’nın en kirli noktaları ise; Panayır Deresi, Deliçay, Barakfakih Deresi, Kestel yan kol ve Karsak Deresi‘dir” dedi. Dindar ‘Su Hakkı Talep Ediyoruz’ adıyla imza kampanyası başlattıklarını da vurguladı.

 

En doğal hakkın su hakkı olduğunun altını çizen Dindar, baraj ve HES’lerin yapılmasına, su kaynaklarının özel şirketler tarafından kirletilmesine, nehir sularının kanallarla başka bölgelerle taşınmasına veya yön değiştirilmesine karşı olduklarını belirterek ‘Suyumuzu yok ederek, ticarileştirerek, aslında içinde bulunduğumuz doğayla birlikte bizleri de yok etmektedir, su ihtiyaç değil hayatın devamı için vazgeçilmez ve temel bir insan hakkıdır, metalaştırılamaz” dedi.

‘İnsanın su hakkıyla doğanın su hakkının birlikte düşünülmesi gerektiğini” vurgulayan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Doğa Hakları Grubu Üyesi Tuba Okçu da panelde katılımcıların sorularını yanıtladı.

 

Etkinlik sonunda, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu ve Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay panelistlere plaket vererek teşekkür etti.