haber

Direniş Yeşil midir?”

Çevre ve doğa dostu Nilüfer, Dünya Çevre Günü’nde önemli bir etkinliğe imza attı. Nilüfer Kent Konseyi tarafından, Nilüfer’de Özgürlük ve Demokrasi Günleri kapsamında “Direniş Yeşil midir?” konulu bir forum düzenledi. Kent Konseyi’nde, Taraf Gazetesi Yazarı Pelin Cengiz moderatörlüğünde gerçekleşen forumda Taksim Gezi Parkı Derneği’nden Bülent Müftüoğlu, Suyun Ticarileşmesine Hayır Platformu Temsilcisi Prof. Dr. Fuat Ercan, Kimya Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ali Uluşahin ve Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ertuğrul Aksoy konuşmacı olarak yer aldı. Foruma  Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Meclis Üyeleri Beril Ünler, Naci Kale ve yurttaşlar  katıldı.

 

Forumda, “Direniş Yeşil midir?” sorusu çerçevesinde Gezi Parkı’nda ağaçların kesilmesine karşı başlayan sivil toplum hareketi ile -tüm Türkiye’de yankı bulmasa da- Anadolu’nun pek çok yerinde doğayı ve insan sağlığını tehdit eden HES’lere ve çeşitli endüstri tesislerine karşı ortaya çıkan mücadele ruhu ele alındı.

 

Taksim Gezi Parkı Derneği’nden Bülent Müftüoğlu, gezi parkı eylemlerini ilk geceden günümüze yorumladığı değerlendirmesinde, “Bu kadarını biz de beklemiyorduk. Anadolu’nun imece geleneği, doğa ile insan arasındaki birlikteliği ve komün ruhu arasındaki bağı gösteren Gezi eylemleri belki de bundan 15 yıl sonra Türkiye’nin genelini saran bir direniş hareketi olarak çok daha iyi anlaşılacak,” dedi.

 

Suyun Ticarileşmesine Hayır Platformu Temsilcisi Prof. Dr. Fuat Ercan ise “Gezi direnişi ve çevreci mücadeleler bize farklı renklerin bir araya gelerek emeği sömüren diktacı sermayeye karşı ‘hayır’ diyebilmenin heyecanını yaşattı,” dedi. Ercan ayrıca Bursa’da maden ve taş ocağı işletmeleri için yapılan başvuruların %76’sına izin verildiğini kaydederek önümüzdeki yıllarda Bursa’nın bu işletmeler nedeni ile doğa katliamlarına maruz kalacağını ifade etti.

 

Kimya Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ali Uluşahin ise Mustafakemalpaşa’da Marzinc şirketi tarafından yapılması planlanan baca tozu geri kazanım tesisine karşı başlayan çevreci mücadeleden itibaren Bursa’daki çevre eylemelerini değerlendirdi. Uluşahin, “Bu eylemelerin ortak noktası olarak gördük ki köy kadını direniyor. Yaşam alanlarını kimseye teslim etmeyeceğini ortaya  koyuyor. Mermer ve taş ocakları nedeni ile içme suları kirlenen Başköylü kadınların mücadelesi hala devam ediyor. Bursa’nın tüm dinamikleri ile Başköylüler’e olan desteğini arttırarak sürdürmesi gerekiyor,” dedi. Uluşahin ayrıca, Bursa’da hava kalitesi sorununa dikkat çekti. “Büyükşehirlerde ortalama 20 adet bulunan hava kalitesi izleme istasyonlarından Bursa’da ne hikmetse 3 tane var. Onlar da doğru düzgün çalışmıyor,” diye konuştu.

 

Özellikle AK Parti döneminde toprağın ve suyun bir rant aracı olarak görülmeye başladığını savunan Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ertuğrul Aksoy ise Büyükşehir Yasası’nı eleştirdi. Aksoy bu yasayla Türkiye’de tüzel kişiliği ellerinden alınan ve bir gecede “şehirli”  ilan edilen 30 bin köyün su kaynakları ve mera alanlarının büyükşehir belediyelerinin tasarrufuna bırakıldığını, dolayısı ile yeni rant alanları oluşturulduğunu iddia etti.

 

Nilüfer Kent Konseyi, çevre günü etkinlikleri kapsamında bir de fotoğraf sergisi açtı. Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Suzan Orhan’ın karelerinden oluşan Ölü Doğa isimli sergi, her gün işlenen doğa cinayetlerini tüm çıplaklığı ile gözler önüne seriyor.