haber

Fehmi Enginalp Aziz Nesin’in Bursa günlerini anlattı

Nilüfer Belediyesi alanında büyük başarıları imza atmış, ünlü yazar ve şairleri konuk etmeyi sürdürüyor. Nilüfer Belediyesi kütüphaneleri  “2015 Yılın Yazarı Aziz Nesin” etkinlikleri kapsamında son olarak yazar-edebiyatçı Fehmi Enginalp’ı konuk etti.

 

Akkılıç Kütüphanesi’nde Hüseyin Özdilek M.T.A.L. ve 22. Yüzyıl Okulları öğrencilerinin katıldığı söyleşide Fehmi Enginalp, Aziz Nesin’in Bursa Günleri hakkında konuştu. Aziz Nesin’in fakir bir aile çocuğu olduğunu ve devlet okullarında burslu okuyarak yetiştiğini belirten Enginalp, “Aziz Nesin parasız okuduğu için her zaman kendini eğitim anlamında devlete borçlu hissetmiştir. Tüm mal varlığını kurduğu vakıfta maddi durumu iyi olmayan ve kimsesiz çocukların eğitimi için harcamıştır. O nasıl düşündüyse, öyle konuşan dürüst ve aydın bir insandı” dedi.

 

Hayatının en zor günlerini Bursa’da yaşadı

Aziz Nesin’in Bursa’daki sürgün yıllarında çok zor yaşam sürdüğünü ifade eden Enginalp, “Bursa’ya sürgün geldiğinde çok aç kalmış ve otel parasını karşılayamaz haldeymiş. Kapalı Çarşı’da parça başı çalışmış. Sonra Türkçe ve Arapça dersler vermiş. Kuran-ı Kerim’i çok iyi okuyan Nesin bir süre Kur’an dersleri bile vermiş. O zor günlerinde Bursa’daki dostları bile ondan kaçar olmuş. Ağzındaki dişin altın kaplamasını bile kuyumcuda bozdurmak zorunda kalmış. Ama o hiçbir zaman eğitim sevdasından ve doğru bildiğini söylemekten vazgeçmemiş. Daha sonra İstanbul’a geldiğinde Bursa’daki zor günlerini, ‘Bir sürgünün anıları’ adlı kitabında kaleme almış” diye konuştu.

 

Söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala günün anısına Enginalp’a bir teşekkür plaketi verdi.