haber

Genç yazar Uslu’dan Nilüferli çocuklara öğütler


Nilüfer Belediyesi, kültür-sanat etkinlikleri kapsamında birçok başarılı ismi Bursalılarla buluşturmaya devam ediyor. Yazdığı kitaplarla okurların dikkatini üzerine çekmeyi başaran ve ‘Gölgede Yaşamak’ adlı kitabıyla 2011 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü kazanan Fadime Uslu, Nilüfer Üçevler Kütüphanesi’nde minik okurlarla bir araya geldi. Kaleme aldığı ‘Çat kapı dayım ve Sokağın kuyruğu’ adlı çocuk kitaplarının içeriği ve karakterler hakkında bilgi veren Uslu, öğretmen olmasının çocuk edebiyatının büyüsünü daha erken yaşattığını ifade etti. İlk çocuk kitabı Sokağın Kuyruğu’nu yazmaya heveslendiren bir öğrencisinin anlattığı hikaye olduğunu kaydeden Uslu, yaşadığı olayı hikayeleştirirken eşsiz heyecan duyduğunu belirtti. 

Annesinin kendisine küçük yaşlarda masal ve hikaye okumasının yazar olmasında büyük etkisi olduğunu ifade eden Fadime Uslu, “Yazmayı bir bütün olarak yaşıyorum. Çocuk kitaplarını yazmanın daha güç olduğu, daha çok çaba gerektirdiği, pedagojik birtakım bilgiye sahip olmanın avantaj sağlayacağı gibi sözler ediliyor. Bunlara inanmıyorum. Ne çocuklar bu dünyanın ötesinde başka bir yerde yaşıyorlar, ne de cam bir fanus içerisinde. Doğallığı her şeyden çok önemsiyorum. Mesaj verme kaygısıyla şu dersi de metnin şurasına yerleştireyim gibi bir kaygım hiç olmadı. Paralel zamanda her iki alanın kitapları üzerine çalıştım. Açıkça söyleyebilirim, çocuklar için üretmenin verdiği haz bambaşka” diye konuştu. 

Yazmak isteyen çocuklara öğütler de veren Uslu, “Öykü-hikaye yazmak zamanla oluşuyor. Yazmadan önce günlük tutun. Onlar ileride yazacağınız zaman size yardımcı olacak. Hayalinizde karakterler oluşturun ve onlarla iletişim kurun. Yaşadığınız olayları, bulunduğunuz ortamların detaylarını o hayali karakterle paylaşın. Benim küçük yaşta tuttuğum günlükler, yazmaya başlayınca en büyük yardımcım oldu” şeklinde konuştu. 

Söyleşinin sonunda Uslu, minik okurlara kitaplarını imzalayarak hediye etti.