Bursa’nın doğa cenneti olan Gölyazı’da 19’ncu Yüzyıla ait olan Aziz Panteleimon Kilisesi ve yanında bulunan yapıyı yeniden restore eden Nilüfer Belediyesi, Bursa’ya iki önemli mekan daha kazandırdı. Aslına uygun olarak restore edilen Gölyazı Aziz Panteleimon Kilisesi kültürevi olarak hizmet verecek.

Yine bu tarihi yapının yanında bulunan evde restore edilerek, yazar ve çevirmenleri ev ortamında ağırlayabilmek için tasarlanarak Göl Yazıevi olarak kapılarını açtı. Bu iki önemli proje düzenlenen etkinlikle hizmete açıldı. Açılışa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, edebiyatçılar Cevat Çapan, Ali Arda, Burhan Sönmez, İsveçli Yazar Asa Lind ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta konuşan Başkan Mustafa Bozbey, Türkiye’de örneğine pek rastlanmayan bir yerel yönetimin yazın yaşamına sunduğu çok önemli bir mekanın açılışını yaptıklarını ifade ederek, “Göl Yazıevi, bize bambaşka dünyaların varlığını gösteren yazar ve çevirmenler için, uluslararası ölçekte hizmet verecek. Yine, turizm potansiyeliyle çok önemli bir mahallemiz olan, mübadelenin izlerini taşıyan Gölyazı’da harabe haldeyken kültürevine çevirdiğimiz kilise. Kültürel mirasımız olan Aziz Panteleimon Kilisesi’nde, restorasyon çalışması tamamlandıktan sonra, çok özel buluşmalara ev sahipliği yaptık. Bu önemli mirasın, Gölyazı Kültürevi olarak bugün resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. Sanatçı bu kadar göz ardı edilirken, devletin kültür-sanat alanındaki en köklü kurumları adeta kaderlerine terk edilirken, özel tiyatrolara, sanata gönül veren kişi ve kurumlara adeta sırt çevrilirken, hatta Devlet Tiyatroları’nı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüklerini kaldıracak yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altına gelmişken, biz bir yerel yönetim olarak sanatı sahiplenme sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Yaşamımızı sürdürebilmek için sanattan beslenmek zorundayız, zorundayız, zorundayız. Çünkü başınızı çevirdiğiniz yazarlar, şairler, tiyatrocular, heykeltıraşlar, bir ülkenin aslında en önemli hazineleridir. Nilüfer Belediyesi olarak biz, 15 yıldır, sanatın, sanatçının yanında olan dik duruşumuzu koruyoruz. Çocuklarımızı küçük yaşlardan itibaren sanatla buluşturuyor, Nilüfer’de yaşamın ritmine sanat katıyoruz,” dedi. 

Nilüfer’de son yıllarda yapılan etkinliklerin muhteşem bir ilgi gördüğünü ifade eden Bozbey, “Nilüfer’de sadece son 5 yılda düzenlediğimiz festival ve şenlik gibi etkinliklerimize tam 1 milyon 34 bin 402 kişi katıldı. Bugün 4. Tiyatro Festivalimiz başlıyor. 5 sahnede, tam 46 oyun izleyiciyle buluşacak. Geride bıraktığımız 3 festivalde, 111 oyun sahnelendi, 47 bin 450 kişi tarafından izlendi. Açık alan etkinliklerimizle, sinema gösterimlerimizle, salon konserlerimizle, yılın yazarı etkinliklerimizle biz, bir Kültür-sanat kentiyiz. Şimdi Gölyazı Kültürevimiz de bu misyonumuzu taçlandıracak, yaşayan mekanlarımızdan biri olacak,” şeklinde konuştu.

Açılışta söz alan edebiyatçı ve yazar Cevat Çapan da edebiyat denince akla Bursa’da Nilüfer Belediyesi geldiğini ifade etti. Yine edebiyatçı yazar Burhan Sönmez de yazmak ve okumanın, sanatçı bakışıyla bakmanın da ibadetin farklı bir hali olduğunu söyleyerek, yazarların kendi içlerindekilerini satırlara dökebilme açısından güzel bir mekan olduğuna dikkati çekti. Nilüfer Belediyesi Kültür-Sosyal İşler Müdürü Şafak Pala da sürece dair bir konuşma yaparken, İsveçli Yazar Asa Lind de duygularını dile getirdi. İki esere de övgüler yağdıran Lind, Bursa’da Nilüfer Belediyesi’nin kültürel etkinlik ve mekanlarının büyük dikkat çektiğini ifade etti. Özellikler çocuklara yönelik kütüphanecilik etkinliklerinin çok önemli ve başarılı olduğunu kaydeden Lind, yazarlar için muhteşem bir ortam oluşturulduğunu da vurguladı.

Konuşmaların ardından Nilüfer Çok Sesli Korosu da kısa bir konser vererek katılımcılara hoşça vakit geçirtti.