haber

Güney: Demokrasi kaybedecek

Nilüfer Belediyesi’nde Yerel Yönetimler Araştırma Birimi Yöneticisi ve Başkan Danışmanlığı  görevini sürdüren Nilüfer’in ilk belediye başkanı Ziya Güney, yerel yönetimler ve yerel demokrasi konularındaki birimini ve yeni Büyükşehir Yasası ile gündeme gelen değişiklikler hakkındaki değerlendirmelerini Nilüferli muhtarlar ve meclis üyeleri ile paylaştı.

Nilüfer Belediyesi Aladdinbey Hizmet Binası’ndaki toplantının açılışına katılan Başkan Mustafa Bozbey, “Dünyada demokrasi, yerel yönetimden başlayan katılımcı anlayış ile güçleniyor. Toplumlar bilinçleniyor, insanlar tartışıyor, konuşuyor. Türkiye’de ise merkezi yönetim güçlenirken demokrasi zayıflıyor,” dedi.

Bozbey’in ardından bilgilendirme toplantısına başlayan Güney, 30 Mart 2014’de gerçekleştirilecek yerel seçimlerin ardından uygulanacak Büyükşehir Yasası'nın kamu kurum ve kuruluşlarından, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerden ve vatandaşlardan görüş alınmadan hazırlandığını ifade etti. Yeni yasanın yerel yönetimleri ve yerel demokrasiyi güçlendirmekten çok uzak olduğunu vurgulayan Güney, "Yerel yönetim reformu olarak sunulan bu yasa yalnız beldelerin kapatılması ve bütün köylerin kapatılması olayı değildir. Yerel yönetim yapıları kağıt üstünde değil, o bölgenin nüfuslarına en sağlıklı hizmeti verecek şekilde yapılandırılmalıydı. Ne yazık ki yerinden yönetim ve yerel demokrasi anlayışı gücünü daha da kaybedecek ve halkın kurumu olması gereken belediyeler klasik bir resmi daire gibi çalışacak. Oysa bu yasada demokrasi anlayışı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi halkın kendisini, yaşadığı kenti ilgilendiren konularda referandum hakkı, bütçeyi yönlendirme mekanizmaları ve gerektiğinde seçim zamanı gelmeden belediye başkanı değiştirmek  için referandumla ‘geri çağırma hakkı’na sahip olması gerekirdi,” dedi.