haber

Nilüferli kadınlar Ayşe Kulin'le buluştu

Nilüfer Belediyesi’nin dört yıl önce 50 kadınla başlayan Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın projesi kapsamında, Büyükbalıklı, İrfaniye, Görükle, Göçmen Konutları, Kayapa, Hasanağa, Akçalar, Gölyazı, Dağyenice, Özlüce, Gümüştepe (Misi) ve Çalı’dan yaklaşık 1000 kadın ünlü yazar Ayşe Kulin ile söyleşi olanağı buldu. 

Bir süre önce kendilerine dağıtılan “Veda ” adlı romanı okuyan kadınlar, okudukları kitabın yazarını daha yakından tanıma fırsatını yakaladı. Fethiye Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide konuşan Ayşe Kulin önce kendi edebiyat yolculuğunu anlattı. Her çocuğun yetenekleriyle doğduğunu söyleyen Kulin, yazma yeteneğini çabuk keşfettiğini belirterek, kadınlardan kendi yeteneklerini keşfetmelerini istedi. Kitap okumanın önemine de dikkat çeken ünlü yazar Ayşe Kulin, “En önemsemediğimiz kitap bile insana çok şey öğretiyor. Bilmediğimiz bir hayata karşı empati –sempati doğruyor. Her kitap, size bir şey öğretir. Kitap insanın ruhunu genişletiyor,” diye konuştu.

2008 Yılında basılan ve edebiyat dünyasında kült sayılan Veda adlı romanın yazım aşaması hakkında da bilgi veren Ayşe Kulin, Tarihçi Murat Bardakçı’nın yardımıyla üç kuşak önceki aile bireylerinden kalan mektuplardan yola çıktığını söyledi. Romanda Maliye Nâzırı büyük dedesiyle birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemini ve İstanbul’un işgal yıllarını anlattığını kaydeden Kulin, zor yıllardan bütün karakterlerinin nasibini aldığını vurguladı. Ayşe Kulin romanda 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş dönemini betimlediğini söyleyerek, “Zamanın ruhu diye bir şey vardır. Zamanın ruhuna karşı hiçbir imparatorluk dayanamaz,” dedi. Resmi tarih ve edebiyat ilişkine de dikkati çeken Kulin, “Resmi tarihi siyasetçiler yazıyor. Siyasetçi resmi tarihi kendisine göre yorumluyor. Oysa edebiyat tarihi kendi gerçekleri içerisinde sunuyor. Edebiyat yalan söylemez,” diye konuştu.

Kulin daha sonra Nilüferli kadınların edebiyata ve Veda adlı romanına ilişkin sorularını yanıtladı. Kulin romanını her kadın için ayrı ayrı imzaladı. Ünlü yazara teşekkür eden Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal işler Müdürü Şafak Pala da kendisine günün anısına bazı armağanlar sundu. Nilüferli Kadınlar adına da Kulin’e bir buket çiçek verildi. Nilüferli kadınlar, söyleşinin ardından Atatürk Kent Ormanı’nda düzenlenen pikniğe katıldı. Pikniğe katılan kadınları Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Karamık da yalnız bırakmayarak bu mutlu ve keyifli güne ortak oldu.