Nilüfer’de çocuklara, gençlere çevre ve doğa kavramları ile kentlilik bilincini yerleştirmek amacıyla düzenlenen resim ve şiir yarışması Konak Kültürevi’nde düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Törene Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Kaymakamı Mustafa Kılıç, Nilüfer İlçe Milli  Eğitim Müdürü Mehmet Kaya, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu ile çok sayıda okul idarecisi ve öğrenci katıldı.

Törene katılan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, doğa ve çevrenin önemine değinerek, “Bu yıl 15’incisini düzenlediğimiz yarışma yine öğrencilerimizden yoğun ilgi gördü. Bütün eserlerin kentimize yaptığı ve yapacağı katkı nedeniyle aynı oranda başarılı olduğuna inanıyor, tüm öğrencilerimizi kutluyorum. Bu yılki konu başlığı yine çok önemliydi. Nasıl Bir Bursa’da Yaşamak İstersiniz? Her geçen günü yeşilin tonlarını yitirdiğimiz, plansız büyümeye, sanayiye kurban verdiğimiz Bursa’mızın geleceği için bu konu başlığı büyük bir önem taşıyor. Ben diğer yetişkinlerden farklı olarak kentleri yeniden yaratacak, yeniden şekillendirecek gerçek mimarların çocuklar olduğunu düşünüyorum. Eğer çocuklar yaşadığı kente sahip çıkıyorsa, eğer çocuklar yaşadığı kente ilişkin fikir geliştiriyorsa, öneri sunabiliyorsa, dünyamızın daha yaşanılır olacağına inanıyorum. Dünyamız her geçen gün kirleniyor ve bunun olumsuz çevresel etkileri gözükmeye başladı. Türkiye’nin giderek iç ve orta kesimleri çölleşmeye başladığı söyleniyor. Gelecek nesiller adına hepimizin vicdani sorumlulukları var. Nilüfer Belediyesi olarak kirleticilerle mücadele ederek bu konuda gereken sorumluluğumuzu yerine getireceğiz” dedi.

Artık çocukların yaşadıkları mahalle, ilçe ve kent üzerinde söz sahibi olması, cesaretle öneri sunması, sunulan proje ve hizmetler hakkında görüş açıklaması gerektiğini ifade eden Bozbey, “Sağlıklı kent, yolunda yürünülebilen, havası solunabilen, parkında koşulabilen, sokak hayvanları beslenebilen, spor yapılabilen, sanatı herkese kucak açabilen demektir. Bunları başarabiliyorsak, dünyamıza da sahip çıkabiliyoruz demektir” diye konuştu.

 

Nilüfer Kaymakamı Mustafa Kılıç ise çevresel sorunların giderek arttığını ifade ederek, “Bu sorunların önüne geçilmesi gerek. Sanayileşme artarken çevreye olumsuz etkileri oluyor. Bursa’da bir sanayi şehri ve çevreye etkileri konusunda gereken önlemler alınmalı. Bu yarışma yarının büyüklerinin çevre ve doğaya karşı bilinçlenmesi açısından çok önemli” diye konuştu.

 

Nilüfer İlçe Milli eğitim Müdürü Mehmet Kaya da yarışmanın her geçen yıl daha nitelikli eserlere sahne olduğunu belirterek, çevre ve doğa bilincinin genç ve yeni nesil üzerinde bir yaşam felsefesi oluşturması gerektiğini vurguladı.

 

Konuşmaların ardından dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı. Resim dalında birinci Vahide Aktuğ Ortaokulu’ndan Ezgi Boz, ikinci Nedim Öztan İlkokulu’ndan Çisem Barış, üçüncü de Duyum İşitme Engelliler Okulu’ndan Keribe Kayan oldu. Resim dalında Mansiyon ödülüne ise Duyum İşitme Engelliler Okulu’ndan Neşe Yüksel, Vahide Aktuğ Ortaokulu’ndan Beyza Kosovalı, Nedim Öztan İlkokulu’ndan Melike Tetik layık görüldü.

Şiir dalında ise “Uygarlığın İri, Beyaz Gülleri” adlı eserle Bursa Özel Final Anadolu Lisesi’nden  Anıl Taylan Güler birinci, “Şehr-i Huzur” ile  M.Kemal Coşkunöz TEML’den Ahmet Kocakuş ikinci, “Doğa ve Çocuk Masalı” ile Feriha Uyar Kız Meslek Lisesi’nden Meryem Zehra Demirdöven de üçüncü oldu. Yine bu dalda mansiyon ödülüne ise “Bursa’da Zaman” ile Feriha Uyar Kız Meslek Lisesi’nden Pınar Çabaş, “Benim Güzel Bursam” ile Feriha Uyar Kız Meslek Lisesi’den Selin Kocaoğlu ve “Hayalimdeki Çevrem” ile yine Feriha Uyar Kız Meslek Lisesi Rabia Simitçi layık görüldü.

Yarışmada dereceye girenler plaket ve para ile ödüllendirilirken, tören sonunda protokol üyeleri ve katılımcılar ortaya çıkan eserleri düzenlenen sergide inceledi. Dereceye giren resim ve şiirler kitap haline getirilerek Nilüfer’deki okullara dağıtılacak.