haber

İflah olmayı reddeden kadın sanatçılardan sergi

Kadınlık kavramını kendi yaşam sürecinde tekrar sorgulayan ve erkek egemen düzenin sunduğu dört duvar arasından tereddütsüz kaçanların öyküsünden yola çıkarak, 18 kadın tarafından oluşturulan “İflah Olmaz” adlı sergi Nilüfer Belediyesi Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açıldı. Resim, desen, video, fotoğraf, heykel, enstalasyon, illüstrasyon gibi farklı disiplinlerin bir araya geldiği serginin açılışına sanat severler yoğun ilgi gösterdi.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de açılışına katıldığı serginin kavramsal tasarımını Arzu Yayıntaş ve Neriman Polat üstlendi. Sergide Yeşim Ağaoğlu, Gizem Aksu, Sena Başöz, Deniz Bilgin, Banu Birecikligil, Fulya Çetin, Canan, Elif Varol Ergen, Nurcan Gündoğan, Gülsün Karamustafa, Ayşegül Özmen, Neriman Polat, Necla Rüzgar, Aydın Teker, Sevil Tunaboylu, Arzu Yayıntaş, Nalan Yırtmaç ve Zulal farklı çalışmalarıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor.

 

Sergi, kendi hakikatinin peşine düşmüş,"İflah Olmayı" reddeden kadın sanatçıların işlerinden oluşuyor. Sergide; toplumsal cinsiyet kodlarını sorgulayan, kadınlığı her gün tekrar tekrar tanımlayan, özgürlüğüne ve bedenine sahip çıkan, iktidarın baskı ve kısıtlamaları ile sürekli mücadele eden kadınları ele alan çalışmalar yer alıyor. Diğer bir deyişle “İflah Olmaz”, erkek egemen sistemin omuzlarına yüklediği kadınlık kurgusunu reddederek, hayallerinin ve arzularının peşinde koşan kadınların kadınlığı anlattığı bir sergi.

 

20 Mart tarihine kadar izlenime açık kalacak sergide çeşitli atölyeler de düzenlenecek. 13 Şubat Cumartesi saat Nalan Yırtmaç Fanzin Atölyesi ile Sevgililer Günü ve Anneler Günü konuları üzerine yoğunlaşarak fanzin çalışması yapacak. 4 Mart Cuma günü de Ahu Antmen söyleşi düzenleyecek. 5 Mart Cumartesi günü Gizem Aksu’nun yürütücülüğünü yaptığı Bedensel Derinleşme Atölyesi’nde de katılımcılar kendi bedenlerinin coğrafyalarında gezintiye çıkacak. 12 Mart Cumartesi günü Gizem Aksu katılımcıları duyulmayanın ve duymanın derinliklerine açılan deneyimle buluşturarak performans sergileyecek.