haber

Nilüfer Özgecan Aslan’ı unutmadı

Mersin’nin Tarsus İlçesi’nde geçtiğimiz yıl vahşice öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan, ölümünün birinci yılında Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından anıldı. Nilüfer Kent Konseyi bahçesinde bir araya gelen kadın meclisinin üyeleri, ‘Kadın kadındır, çiçek babandır’, ‘Eşitlik yoksa aşk da yok’, ‘Kadın cinayetleri politiktir’ yazılı dövizlerle kadına şiddete dikkat çekti. Kadın Meclisi üyeleri adına basın açıklaması yapan Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nebahat Ulugül, “Bu gencecik hayat dolu insan, tecavüze uğradı ve sonrasında yakılarak öldürüldü. Üniversite öğrencisi, umut vaad eden genç bir kadındı o. Hepimiz gibi, hayata dair güzel planları vardı şüphesiz ki. Hayatının ve hayallerinin hunharca çalındı. Bu vahşice ölüme tepki gösteren yüz binlerle birlikte hepimiz Özgecan olduk. Özgecan kızımız, kardeşimiz oldu. Kadın dayanışmasının sembolü oldu” dedi.

Dünyada tecavüz mağduru yüz binlerce kadın olduğunu vurgulayan Ulugül, “Sanılanın aksine sadece geri kalmış ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde de sayısı azımsanmayacak kadar tecavüz vakası yaşanıyor. Kadın, dünyanın her yerinde eziliyor. Her alanda metalaştırılıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de 2015 yılında 289 kadının öldürüldüğüne dikkat çeken Ulugül, “2016 yılı başlangıcında olmamıza rağmen 11 kadın yine ataerkilin kurbanı oldu. ‘Börek yapmayan kadının yuvası yıkılmaya mahkûmdur’, ‘Ben zaten kadın-erkek eşitliğine inanmıyorum’, ‘Tecavüze uğrayan doğursun gerekirse devlet bakar’ ve bunun gibi onlarca cinsiyetçi söylemlerle doğru orantılı olarak son 10 yılda şiddet taciz ve tecavüz olayları oldukça artmıştır. Bizler çocuk yaşta gelin olmak, şiddete, tacize ve tecavüze uğramak istemiyoruz.” diye konuştu.

Ulugül, eşitlikten yana bir politika izleme, mecliste kadın temsiliyetini güçlendirme ve kadınları örgütlü mücadele yürütme çağrısı da yaptı.

Özgecan ve diğer katledilen kadınları üzüntüyle andıklarını belirten Ulugül, “Bizler eşitlik istiyoruz. Geceler, sokaklar, meydanlar bizim. Kadın cinayetleri son bulsun” dedi.