haber

İşçi Filmleri Festivali başladı

Nilüfer Belediyesi’nin desteğiyle bu yıl 8’incisi düzenlenen “Uluslararası İşçi Filmleri Festivali” Nâzım Hikmet Kültürevi’nde “Tepenin Ardı” filminin gösterimiyle başladı. Bu yıl sinemaseverlerin karşısına “Sınırda yaşamak” temasıyla çıkan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin açılışına çok sayıda sinemaseverin yanı sıra Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de katıldı. 17 ülkeden 55 filmin gösterileceği “8. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali”nin açılışında konuşan Başkan Bozbey, “Nilüfer Belediyesi olarak her yıl destek verdiğimiz Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, emeğin ve özgürlüğün yapımlarını Bursalılarla buluşturacak. Uluslararası öneme sahip olan bu organizasyona biz yıllardır destek vermeye çalışıyoruz. Çünkü emekten yana özgürlükten yana demokrasiden yana net bir tavrımız var” şeklinde konuştu.

Türkiye’den uzun metraj belgeseller ve işçi filmlerinin yirmi iki salonda gösterileceği film festivalinin kokteyline katılan DİSK Genel Sekreteri Dr. Arzu Çerkezoğlu da geleceğe umutla baktıklarını kaydetti. Çerkezoğlu, “İşçi sınıfının, emekçi halkların, eşitlik, adalet, özgürlük ve barış mücadelesini her gün daha ileriye taşıyacağız. Bu ülkede insanın insana kulluğunun ortadan kaldırıldığı gerçek bir yaşamı hep birlikte ellerimizde büyüteceğiz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Praksis grubu sahne alarak bir birinden güzel şarkılarını özgürlük adına söyledi. Şarkıları “gezi” olaylarında hayatını kaybedenlere yollayan Praksis grubu  şarkılarını izleyicilerle hep bir ağızdan söyledi.

9 Kasım’a kadar devam edecek “8. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali” panellere de ev sahipliği yapacak. 6 Kasım Çarşamba günü Ördekli Kültür Merkezi’nde “Ortadoğu’da Emperyalist Savaş Politikaları ve Aktif Taşeron  Türkiye” ile  9 Kasım Cumartesi günü festivalin kapanış programı kapsamında “Gezi Parkı’ndan Türkiye Haziran İsyanı’ndan Notlar” adıyla Taksim Dayanışma Sekreteryası Gürkan Akgün, yayıncı- yazar  Yalçın Bürkev ve Çapul Tv’nin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Festivalin Bursa ayağına Nilüfer Belediyesi’nin yanı sıra, Nilüfer Kent Konseyi, DİSK/Birleşik Metal İş, DİSK/Dev Sağlık İş, KESK Bursa Şubeler Platformu, TÜRK İŞ/Petrol-İş, TÜRK İŞ/ Yol İş 1 No’ lu ŞubeTÜRK İŞ/TÜMTİS, Bursa Tabip Odası,  Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği, Doğader ve Bursa Halkevleri de destek veren kurumlar oldu.  Ayrıca Mudanya Halk Meclisi Derneği, Gemlik Ekolojik Yaşam Derneği, Bursa Dersimliler Derneği, Livane Kültür ve Sanat Derneği, Sarya Kültür ve Sanat Derneği Kazım Koyuncu Sanat Sokağı da festivali destekleyerek, filmleri izleyicilerle buluşturacak.

Toprağın Dansı, 155 Satılık Adam, Japon Balıkçısı, İsyan, Zengin Mutfağı, Klimanjero’nun Karları, Mücadeleden Portreler, festivalde öne çıkan bazı uzun ve kısa metrajlı filmler arasında yer alıyor.

Türkiye’deki Ermeni işçileri anlatan “Avtobus”,  “Vardiya 12-48” ve “Şişecam Direnişine Bakmak”, “İpekçi Günlükleri”, “Keyvan” ise festivalde gösterime girecek belgesellerden bazıları.

Filmleri, yarışmasız, sponsorsuz ve gönüllülerin emeği ile seyirciden ücret almadan perdeye taşıyan “Uluslararası İşçi Filmleri Festivali” programı, gösterim yerleri ve söyleşi tarihleri hakkında detaylı bilgi www.iff.org.tr adresinden alınabilir.