haber

İşçi Filmleri Festivali perdelerini savaşa karşı açıyor

Nilüfer Belediyesi’nin desteğimle bu yıl 8.’si düzenlenen “Uluslararası İşçi Filmleri Festivali” 1 Kasım Cuma günü saat 18.30’da Nazım Hikmet Kültürevi’nde verilecek kokteyl ile başlayacak. Kokteylin ardından Yönetmen Emin Alper’in sunumuyla “Tepe’nin Ardı” filmi gösterime sunulacak. Gece,  Praksis Grubu’nun şarkılarıyla sona ererken, 9 Kasım’a kadar sürecek olan festival yolculuğu start almış olacak.

Festival öncesi düzenlenen basın toplantısında Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Festival Düzenleme Komitesi Üyesi Zülfikar Taraf, organizasyon hakkında bilgi verdi. Başkan Mustafa Bozbey, “Bu yıl da Nilüfer Belediyesi olarak bu organizasyona destek vermekten dolayı gurur duyuyoruz. Emeğin ve özgürlüğün yapımları bu büyük organizasyonda kitlelerle buluşacak. Bu çerçevede birçok eşitlik emek ve özgürlük paydaşıyla bu projede buluşacağız. Organizasyon bu yılda emekten yana düşünce ve öyküleri ‘sınırda yaşamak’ başlığıyla beyaz perdeye taşıyor. Bu yıl 17 ülkeden 55 filmin yer alacağı festivalin Bursa ayağı yarın akşam start alacak. 22 salonda 9 Kasım’a kadar filmler ücretsiz olarak izlenebilecek. Emekten yana olan herkesi bu filmleri izlemeye davet ediyorum” dedi.

Festival Düzenleme Komitesi Üyesi Zülfikar Taraf ise festival kapsamında düzenlenecek diğer etkinlikler hakkında bilgi verdi Taraf, “Festivalimiz kapsamında panellerde düzenleyeceğiz. İlki 6 Kasım Çarşamba günü Ördekli Kültür Merkezi'nde "Ortadoğu’ da  Emperyalist Savaş Politikaları ve Aktif  Taşeron Türkiye" adıyla düzenlenecek. Panelin katılımcıları sendika.org yazarı Ali Ergin Demirhan ve Antakya Sevgi Direnişi Parkı’ndan Eylem Mansuroğlu olacak. Diğer panel ise Festival Kapanış Programı kapsamında 9 Kasım Cumartesi günü Uğur Mumcu Sahnesi!nde "Gezi Parkı’ndan Türkiye’ye Haziran İsyanı’ndan notlar" adıyla Taksim Dayanışması Sekreteryası Gürkan Akgün, Yayıncı-Yazar Yalçın Bürkev ve Çapul TV katılımıyla gerçekleşecek. İşçi ve emekten yana olan herkesi film ve panelleri izlemeye davet ediyoruz” diye kaydetti.

Festivalin Bursa ayağına Nilüfer Belediyesi’nin yanı sıra, Nilüfer Kent Konseyi, DİSK/Birleşik Metal İş, DİSK/Dev Sağlık İş, KESK Bursa Şubeler Platformu, TÜRK İŞ/Petrol-İş, TÜRK İŞ/ Yol İş 1 No’ lu ŞubeTÜRK İŞ/TÜMTİS, Bursa Tabip Odası,  Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği, Doğader ve Bursa Halkevleri de destek veren kurumlar oldu.  Ayrıca Mudanya Halk Meclisi Derneği, Gemlik Ekolojik Yaşam Derneği, Bursa Dersimliler Derneği, Livane Kültür ve Sanat Derneği, Sarya Kültür ve Sanat Derneği Kazım Koyuncu Sanat Sokağı da festivali destekleyerek, filmleri izleyicilerle buluşturacak.

Toprağın Dansı, 155 Satılık Adam, Japon Balıkçısı, İsyan, Zengin Mutfağı, Klimanjero’nun Karları, Mücadeleden Portreler, festivalde öne çıkan bazı uzun ve kısa metrajlı filmler arasında yer alıyor.

Türkiye’deki Ermeni işçileri anlatan “Avtobus”,  “Vardiya 12-48” ve “Şişecam Direnişine Bakmak”, “İpekçi Günlükleri”, “Keyvan” ise festivalde gösterime girecek belgesellerden bazıları.

Filmleri, yarışmasız, sponsorsuz ve gönüllülerin emeği ile seyirciden ücret almadan perdeye taşıyan “Uluslararası İşçi Filmleri Festivali” programı, gösterim yerleri ve söyleşi tarihleri hakkında detaylı bilgi www.iff.org.tr adresinden alınabilir.