haber

Bozbey: Sendikal hak ve özgürlükler, çalışan kesimin sigortasıdır

Sosyal hakların tanımlanması ve insan haklarının bölünmezliği, devletin sosyal haklar karşısındaki konumu ve yükümlülüklerinin uluslararası düzeyde konu alındığı “Sosyal Haklar Uluslararası Sempozyumu” Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde başladı. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nün öncülüğünde üç gün sürecek sempozyumda “Sendikal Hak ve Özgürlükler” konusu tartışılacak. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda davetlinin katıldığı “5. Sosyal Haklar Uluslararası Sempozyumu”nun açılış konuşmasında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, sempozyumun sendikal hak ve özgürlükler konusunda yeni ufuklar açacağına inandığını belirterek, “Biz Nilüfer Belediyesi olarak sendikal hak ve özgürlüklerin yanındayız. Belediyemizde çalışan işçi ve memurlarımızın tamamı, sendikal hak ve özgürlüklerden yararlanmaktadır. Herkes özgür iradesiyle istediği sendikaya üye olabilmektedir. Belirli yasalar düzenlendikten sonra taşeron çalışanlarımızın da bu haklara kavuşabilmesi en büyük arzumuz. Ama en büyük dileğimiz sendikal hak ve özgürlüklerin kamu ya da özel tüm işletmelerde kullanılabilmesi, bu hakkı kullanmak isteyenlerin işsizlik tehdidiyle karşılaşmaması. Sendikal hak ve özgürlükler, çalışan kesimin sigortasıdır. Umarım gelecekte her bir çalışan bu sigortaya kavuşur” şeklinde konuştu.

Tarih boyunca çalışanların bedel ödemek zorunda kaldıklarından söz eden Başkan Bozbey, “Yaşama hakkını talep eden geniş kesimler ile bu hakkı sanki ellerinde tutuyormuşçasına davranan güç sahipleri arasındaki çelişki hiç bir zaman sona ermemiştir. Ayrıca devleti küçültmek adı altında yapılanlar, gerçekte devletin sosyal yanının küçültülmesi anlamına gelmektedir. Gerek yaşam hakkı, gerek sosyal haklar, demokrasinin gelişmesi ve gelişmiş sosyal devletle var olabilir. Çünkü sosyal devlet tüm insanların yalnızca kişisel, siyasal ve kültürel temel haklarını değil sosyal ve ekonomik haklarını da güvence altına alır. Ekonomik faaliyetler sınırları aştığında, işçi haklarının sınırlara takılmaması gerekir. Bu yüzden büyük şirketlerde işçilerin katılım haklarını güvenceye almak ve genişletmek temel sorumluluklardan biri olmalıdır. Toplu sözleşme hakkını oluşturmak ve güçlendirmek gerekir. Demokrasi yurttaşların katılımıyla yaşar. Bu yüzden insanların ifade, örgütlenme ve toplanma başta olmak üzere tüm özgürlüklerini yaşamaları esas olmalıdır” dedi.

Sendikal hak ve özgürlüklerin tartışıldığı “5. Sosyal Haklar Uluslararası Sempozyumu”nda yapılan konuşmaların ardından Prof. Dr. Yusuf Alper, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek’e katılımlarından dolayı plaket ve sertifikalarını takdim etti.