Türkiye’de son günlerde artan kadın cinayetlerine karşı tepkiler çığ gibi büyüyor. Türkiye’nin birçok kentinde olduğu gibi Nilüfer’de de kadın örgütleri son zamanlarda artan kadın ve LGBTİ cinayetlerine karşı Nilüfer Belediyesi’nin sabit Ramazan Sokağı’nda eylem düzenledi. Nilüfer Kent Konseyi, Nilüfer Belediyesi Eşitlik Birimi ve çok sayıda kadın derneği, Türkiye’nin diğer kentleriyle eş zamanlı düzenlediği eylemde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kadın cinayetlerine karşı olağanüstü toplanmaya davet etti. Temmuz ayı içerisinde erkek terörüne kurban giden kadınların hayat hikayelerinin okunmasıyla başlayan eylemde, kadınlar hep bir ağızdan kadın cinayetlerine karşı hükümete seslendi.

 

Bursa’da kadın cinayetlerine karşı bir araya gelen kadınlar adına Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Emel Helvacı basın açıklamasında bulundu. Helvacı, hükümetin kadın cinayetlerinden sorumlu olduğunu ifade ederek, “Kadınlara ilişkin nadiren konuşurken gördüğümüz Aile Bakanı Ayşenur İslam erkek şiddeti konusunda konuşmuyor, konuştuğunda ise kadın cinayetlerini normalleştiren bir dil kullanıyor. ‘Kadınlar koruma altındayken öldürülmüyor,’ diyen Aile Bakanı, 6284 Sayılı Yasa’dan habersiz olduğu gibi, aynı zamanda kadın cinayetleri açısından bakanlığını ‘temize çekmeye’ çalışan bir söylem geliştiriyor. Bir sözümüz var Aile Bakanı’na: Devlet, kadın cinayetlerini gündeme almayan ve etkili mücadele yöntemleri kurmayan yasama ve yürütmesi ile haksız tahrik indirimleriyle erkeklere teşvikler sunan yargısıyla, kadın cinayetlerinden sorumludur,” dedi.

 

Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Emel Helvacı son günlerde yaşanan kadın cinayetlerine dikkat çekerek TBMM’yi göreve çağırdı. Helvacı, “İki gün içinde 6 kadın cinayeti işlenmişken, kadın cinayetleri, evde, işyerinde, sokakta, her yerde, özel ve kamusal alanda her an yaşamımızı tehdit eder hale gelmişken, Meclis nerede? Meclis olağanüstü toplansın. Kadın cinayetlerine karşı isyanımızı haykırmak için ev işi, çocuk bakımı dayatmalarına kulak asmadan sokaklara çıkıyoruz. Meclisin olağanüstü toplanması için ses çıkarıyoruz. Siz aile, aile dedikçe kadınlar öldürülüyor. Siz ses çıkarmadıkça kadın cinayetleri meşrulaşıyor. Siz haksız tahrik dedikçe, hayatımız tehlikeye giriyor. Ailenin korunmasına dair değerleriniz boş, kadın bedenini denetleyen, tahakküm altına alan politikalarınız ve erkek şiddeti ile mücadele ediyormuş gibi yapan söylemleriniz erkek şiddetine arka çıkıyor, şiddet uygulayan erkekleri koruyor ve kolluyor,” dedi.

 

Nilüfer Belediyesi’nin Ramazan Sokağı’nda gerçekleştirilen eyleme diğer yurttaşlar da alkışlarıyla destek verdi. Kadın derneği üyeleri ellerindeki dövizleri yere bırakarak eylemi sonlandırdı.