haber

Kadınların sesi Nilüfer’de gürledi

Her yıl olduğu gibi 8 Mart nedeniyle bir kadın meclis üyesine vekalet veren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kadınlar günü etkinliklerinin tamamına katıldı. Meclis Üyesi Aysel Okumuş’un Belediye başkan vekili olarak görev yaptığı 8 Mart’ta Nilüfer Belediyesi’nde kadın personele de yarım gün idari izin verildi. Nilüfer Belediyesi’nde ayrıca Kadınlar Günü dolayısıyla, kadın personele dağıtılan çuha çiçekleri hoş bir sürpriz sunarken, Eşitlik Birimi de kadın personele Hatice Meryem’in Aklımdaki Yılan adlı kitabını armağan etti.  

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin gerçekleştirdiği etkinlikler, sabah saatlerinde Konak Kültürevi önünde toplanan Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin yürüyüşüyle başladı. Beldelerden gelen kadınların da katıldığı 500 kişilik grup sloganlar eşliğinde Konak Pazar Alanı’na kadar yürüdü. 

Yürüyüş sonunda Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Türkan Şen, her gün binlerce kadının evde, iş yerinde, sokakta, otobüste şiddete, tacize ve tecavüze uğradığını ve her gün 5 kadının, yakınları olan erkekler tarafından öldürüldüğünü anımsattı. Son bir yıldır 237 kadın örgütünün kadına yönelik şiddete karşı çıkartılacak yasanın hazırlık çalışmaları ile ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve ilgili kurumlarla görüşmelerinin sürdüğünü kaydeden Şen, verilen sözlerin tutulmadığını söyledi. Şen, TBMM’de görüşülen “Ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi”ni içeren kanun tasarısının da yeterli olmadığını belirtti.

Tasarının hükümet tarafından gereksiz bir telaşla 8 Mart gününe yetiştirilmek üzere hazırlandığını savunan Şen, ancak bu haliyle kadınların ihtiyaçlarını karşılamayacağını söyledi. Konuşmasının sonunda kadın sığınma evlerinin önemini vurgulayan Türkan Şen, Nilüfer Belediyesi tarafından yaptırılan kadın sığına evinin Mart ayı sonunda açılacağı haberinin kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti. 

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi işbirliği ile organize edilen bir başka etkinliğin adresi ise Uğur Mumcu Sahnesi oldu. Kadına yönelik şiddet konulu söyleşide kadınlarla bir araya gelen Mor Çatı Sığınağı Vakfı gönüllüsü Avukat Funda Ekin mevcut yasal düzenlemeler hakkında kadınların yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi. Kadına yönelik şiddetle mücadele için çıkartılan yasaların uygulamadaki başarısızlığından yakınan Ekin, şiddete veya baskıya maruz kalan kadının başvurduğu polis, savcı ve hakimlerin de konuya gerekli ciddiyetle yaklaşmadığını ileri sürdü.

Ardından Uğur Mumcu Sahnesi’nde Tiyatro Boyalıkuş tarafından İç Ses adlı oyun sahnelendi. Kadın-erkek ilişkilerindeki çelişkileri ele alan Jale Karabekir’in yazdığı bir saatlik oyun izleyenlerden tam not aldı. 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ dolayısıyla bazı dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi. Başkan Bozbey ilk olarak Ayşe Leyla Akçağlılar ÇYDD Kız Öğrenci Yurdu’nu ziyaret ederek kutlamalara katıldı. Kadınlarla tek tek tokalaşarak bu anlamlı günlerini kutlayan Başkan Bozbey, günün önemine değindi. Kadınların baş tacı olduğuna dikkati çeken Bozbey, “Türkiye’nin çağdaşlaşma yolunda kadının rolü çok büyük. Ancak günümüz Türkiye’sinde kadınlar her alanda geri plana itiliyor. Türkiye Ulu Önder Atatürk’ün çağdaşlaşma yolunda açtığı çığırda yürümeli. Kadınlar üzerinde oynanan oyunlar ileride erkekler üzerinde de oynanabilir. Hepimiz bu anlamlı günlere sahip çıkmalıyız. Kadınlar 3 çocuk yapıp evde oturmamalı,” dedi. Başkan Bozbey’e ÇYDD Bursa Şubesi Başkanı Süheyla Kaplan katkılarından dolayı bir hediye vererek, teşekkür etti. 

Başkan Bozbey daha sonra Cumhuriyet Mahallesi’nde İhsaniyeli kadınlarla bir araya gelerek bir süre sohbet etti. Nilüfer Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından Buzpark’taki kutlamalara da katılan Başkan Mustafa Bozbey, burada söylediği şarkı ve oynadığı oyunlarla yaşanan coşkuya da ortak oldu.