haber

Kırsal alan yönetimi Nilüfer'de masaya yatırıldı

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi, Bursa Kolaylaştırıcı Derneği iş birliğiyle hazırlanan Kırsal Alan Yönetimi ve Planlaması Çalıştayı, BAOB Akademik Odalar Yerleşkesi’nde başladı. Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Atlıhan Öge ve Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalıştay Grubu adına Ürünlü Muhtarı Celalettin Çakır’ın açılış konuşmasının ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey söz aldı.

Kırsal alan yönetmeliğinin çok önemli konu olduğunu kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, “Bütün şehir yasasıyla bir gecede tüm kırsalı şehre katamazsınız. Türkiye’de yanlış olan bir kanı var o da belediye sayısı hesaplanıyor. Aslında her köyde bir belediyedir. Çünkü onların bir tüzel kişiliği vardır. Yasayla bu tüzel kişilikler kalktı ve böylece yaklaşık 16 bin yerel yönetim ortadan kaldırılmış oldu. Kentteki yaşam da, kırsaldaki yaşam da farklıdır. Bu geçiş için zemin hazırlanmalı ve zamanla kademeli yapılmalıydı,” dedi.

Nilüfer Belediyesi’nin kırsal alan yönetimi için gereken hassasiyeti gösterdiğini ifade eden Bozbey, “Kırsal alan yönetim iyi planlanıp analiz edilmeli. Doğru planlama ve yönlendirme kırsal alandaki insanların hem refah düzeyini arttırır hem de kente göçü önler. Biz Nilüfer Belediyesi olarak kırsal alandaki insanları kentliyle barışık yaşamayı sağlamayı hedefliyoruz. Bize bağlanan köylerde bugüne kadar tarım ve hayvancılık, toprak analizi, ürün çeşitliliği gibi birçok çalışmalar yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Kırsalla kent bütünleşmeli. Kırsalda da yaşam standartları yükseltilmeli” diye konuştu.

İki gün sürecek olan çalıştayda, Prof. Dr. Şükran Şahin, Prof.Dr. İsmet Arıcı, Doç. Dr. Aliye Ahu Akgün ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, ‘Kırsal alan politikaları ve planlama’ konularında katılımcılara bilgi verdi.