haber

Mine Soysal: Edebiyat sınırları ortadan kaldırır

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, okuma kültürünün gelişmesi için nitelikli, çağdaş çocuk ve gençlik kitaplarının seçimini ve eğitimde etkin kullanımını teşvik etmek amacıyla öğretmen ve öğretmen adaylarına seminer düzenledi. “Öğretmenler İçin Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günü” adı altında düzenlenen etkinlikte yayıncı ve yazar Mine Soysal, “Edebiyat ve edebiyat yayıncılığı” ile “Çocuklar ve gençlerde edebiyat hevesi yaratmak” konularında öğretmenlere seminer verdi.

 

Çocukların gelişen teknolojiyle okuma alışkanlıklarının on sene öncesine göre artış gösterdiğini belirten Mine Soysal, “Çocuklar da yetişkinler gibi basit olanı değil ustaca anlatılanı seviyor. Günümüzde gençlerin ve çocukların okuma deneyimlerinde yabana atılmayacak bir kulvar daha var. Burada dijital okumalardan söz ediyorum. E-kitaplar, e-dergiler, e-bloglar özellikle gençlerin dijital okumaları sayesinde 10 yıl öncesine göre çok daha fazla okuma yaptıklarını gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.

Edebiyatın tıpkı felsefe gibi özgürleşme alanı sunduğunu kaydeden Mine Soysal şu ifadeleri kullandı: “Edebiyat sınırları ortadan kaldırır. Bu sınırları yaratan, toplumsal kabul gereği iyi ile kötü arasındaki çizgileri çekenler, ekonomik sistemler, siyasi erkler, inançlar gelenekler ve öğretiler. Edebiyat gündelik çarkların arasında yükselen bir değnek gibi, her taşı başka bir öyküyü anlatan, kültür tarihimizin karanlık çağlardan gelen, sonsuzdan gelip sonsuza varacak olan belki de tek yapıt.”

 

“Okuma macerası çocuklukta başlamalı”

Kitap okumayı serüvene benzeten yazar ve yayıncı Soysal, okuma macerasına çocukluk ve gençlik yıllarında başlanmasının öneminin altını çizdi. Mine Soysal, “Okuma serüvenine atılmanın en büyüleyici zamanı yaşam yoluna yeni koyulduğumuz çocukluk ve gençlik yıllarıdır. Eğer çocuklukta ve gençlikte bu maceraya atılmazsak yetişkin ömrümüzde bizi bekleyen zorunluluklar, sorumluluklar, kabullerle işleyen ve bize öğüt veren bütün şartlardan kaçıp kurtulmayı beceremeyiz. Gecelerde, yollarda, parklarda, yalnızlıklarımızda edebiyata sığınmayı, ona tutunmayı beceremezsek çabuk yoruluruz, çabuk öfkeleniriz ve çabuk vazgeçeriz. Tıpkı Türkiye’de çoğunluğun yaptığı gibi” dedi.

Öğretmen ve öğretmen adaylarına ücretsiz olarak düzenlenen eğitim seminerinin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala ve Kütüphaneler Koordinatörü Zeynep Terzioğlu, usta yazar ve yayıncı Mine Soysal’a özel tasarım portresini armağan ederek teşekkür ettiler.