haber

Nilüfer Barış Meclisi’nde barışa çağrı

Barışın gönül elçileri, bir çok ülkede 21 Eylül’de kutlanan Dünya Barış Günü’nde, Nilüfer’de bir araya gelerek mesajlarını verdi.
Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde bulunan Nilüfer Barış Meclisi’nde düzenlenen Barış Oturumu’nda Bursa’nın yanı sıra 20 ilden gelen Türkiye Kent Konseyleri Platformu Üyesi kent konseyleri ile 22 kurum ve kuruluşun yer aldığı Bursa Demokrasi Güçleri ve 28 sivil toplum örgütünden temsilciler barışa dair taleplerini dile getirdi.

BOZBEY: İNSANA BARIŞ YAKIŞIR
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Mehmet Turan Tansal ve Nilüfer Belediyesi Meclis Üyeleri’nin de katıldığı oturumu Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Karya Kaymaz, Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi Eş Başkanları M. Berk Kaya ile Hande Nur İpek yaptı.
Geniş katılımın olduğu Barış Oturumu’nda konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Barış Meclisi’nin, açıldığı günden bu yana en anlamlı buluşmalarından birine sahne olduğuna dikkat çekti ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılara teşekkür etti.

Nilüfer Belediyesi olarak, Türkiye’de hiçbir kentin, hiçbir belediyenin dile getirmediği, barışa, demokrasiye olan inancı ve özlemi yıllardır gündeme taşıdıklarını belirten Başkan Bozbey, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yıllardır diyoruz ki Türkiye’nin ekmek kadar, su kadar, hava kadar demokrasiye ihtiyacı var. Az ya da çok değil, ileri ya da geri değil, tek ve gerçek anlamında demokrasiye. Bunun için Nilüfer’de; önce kendi evinde, sonra mahallesinde, sonra kentin tamamında ve tüm ülkeye yayılan bir demokrasi anlayışının tohumlarını ektik. Bu tohumlar, Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi olarak, Nilüfer Dernekleri Yerleşkesi olarak,  Anadolu Arastası, Nilüfer Belediyesi Halk Evi, vekil odaları, Nilüfer Barış Meclisi olarak filiz verdi, veriyor. Bu tohumlar, Türkiye’ye örnek, kentlinin, kent yaşamındaki kararlara ortak olabildiği Mahalle Komiteleri olarak filiz verdi, kök salıyor.”

Yıllardır  “İnsana barış yakışır” dediklerini vurgulayan Bozbey,  “Bunun için kentimizde değişimi yöneterek, kurulları ve kurallarıyla demokrasiyi işletmenin, barış içinde yaşamanın ortamını oluşturduk. Barış ve demokrasi kavramlarını esas alan projeler, hizmetler ürettik.

Bugün de böyle düşünüyoruz, yarın da anahtar kelimelerimizin arasında mutlaka barış ve demokrasi olacaktır. Çünkü, bir daha, ve bir daha; duymak istemeyenler işitinceye, göremeyenler, görünceye, hissedemeyenler hissedinceye dek ‘insana barış, insana demokrasi, dünya halklarına demokrasi yakışır’ demeye devam edeceğiz” dedi.

SARIBAL: HEP BİRLİKTE BARIŞ TÜRKÜLERİ SÖYLEMELİYİZ

Bilimin, teknolojinin ve kalkınmanın en üst düzeye geldiği küresel dünyada barışın da hemen hayata geçmesi gerektiğine vurgu yapan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da, “Bu dünyada tüm insanların insanca yaşayabileceği ortamın olduğunu çok iyi biliyoruz. Ancak kendi güçlerini sürdürmek isteyen egemenlerin bu dünyaya müdahale ettiğini de biliyoruz. Omuz omuza gelip, barışı yok etmek isteyenlere  hep birlikte barış türküleri söylemeliyiz. Açlığın, yoksulluğun olmadığı, barışın egemen olduğu yeni bir dünya düzenini hep beraber inşa etmek için bugün Nilüfer Barış Meclisi’nden bütün dünyaya çağrımız olsun. Yaşasın barış, kahrolsun faşizm” şeklinde konuştu.

 

TANSAL: BARIŞ İÇİN MÜCADELE ETMELİYİZ

CHP Nilüfer İlçe Başkanı Mehmet Turan Tansal da barışa dair mesajlarını paylaştı. Barışa giden yolun meşakkatli bir yol olduğunu ve bedeller gerektirdiğini söyleyen Tansal, “Barış cesur insanların hayalidir. Hayatı, insanı asil kılan bu hayallerdir. Devrimci, demokrat yurtseverler olarak barışa giden yolda bizlere düşen görev bedeli ne olursa olsun barış için mücadele etmektir” dedi.

 “ BARIŞ HERŞEYİN ÜSTÜNDE”

Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay da yıllardır Türkiye’de 1 Eylül günü gerçekleştirilen Dünya Barış Günü kutlamalarını, Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi olarak üç yıldır tüm dünya halklarının ve ülkelerinin ortaklaşa kutladığı 21 Eylül’de yaptıklarını ifade etti.  
21 Eylül Dünya Barış Günü kutlamalarının bugün pek çok ülkede, savaşların ve ölümlerin gölgesinde yapıldığına dikkat çeken Atay konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz bugün, ortalığın savaş çığlıklarıyla inlediği, savaşların bütün hızıyla sürdüğü, ölümlerin olağanlaştığı bir dünyada barış düşüncesini, barış ülküsünü her şeyin üstünde tutuyoruz. Irkçılığa, gericiliğe, faşizme, darbelere, sömürüye karşı var gücümüzle ‘Barış’ diye haykırıyoruz. Bu kadim topraklarda artık kan ve gözyaşını durdurmak gerekir. Bunun tek yolu barıştır. Barışa ulaşmanın, barışa varmanın yolu barış için savaşmaktır. Barış için savaş, demokrasi için  insan hakları için adalet için savaştır. Barış için savaş özgürlük ve eşitlik savaşıdır” dedi.

22 KENT KONSEYİNDEN BARIŞ ÇAĞRISI
Barış Oturumu’nda Türkiye Kent Konseyleri Platformu Üyesi 22 kent konseyi adına mesajlar okundu. Nilüfer Kent Konseyi adına da Başkan Fehmi Enginalp konuşma yaptı. Mesajında her insanın ırk, din, dil, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin doğuştan barış içinde yaşama hakkına sahip olduğunu vurgulayan Enginalp, “Sokakta artık sadece kör kurşunlar yok, kör bombalar, kör savaş uçakları var. Savaştan kaçan küçücük bedenlerin sahillerimize vuruşu var. Bitsin diye buradayız. Umut etmek, mücadele etmek, yılmamak, korkmamak, ifade hakkımızı ve özgürlüğümüzü savunmak için buradayız, barış için buradayız” dedi.

Bursa dışından katılan aralarında Mardin, Siirt, İzmir  Buca ve İstanbul Ataşehir Kent Konseyleri’nin de yer aldığı 20 ilden katılımcı  barış mesajlarını dile getirdi.

Barış Oturumu’nda ayrıca 28 sivil toplum kuruluşundan temsilciler ve 22 kurum ve kuruluşun yer aldığı Bursa Demokrasi Güçleri adına yapılan konuşmalarda da barışın biran önce ülkeye hakim olması için çağrıda bulunuldu.