haber

Nilüfer Belediyesi 2016 yılını Yaşar Kemal’e adadı

Türk edebiyatına hem yazın hem de düşünsel anlamda değer katan isimlerini ‘Yılın Yazarı’ etkinlikleriyle ele alan Nilüfer Belediyesi, 2016 yılını Yaşar Kemal’e adadı.  Bir yıl önce ardında çok değerli eserler bırakarak hayata veda eden usta yazar Yaşar Kemal, Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından 2016 yılında düzenlenecek seminerler, yarışmalar, sergiler, sempozyumlar, atölye çalışmaları ve daha birçok etkinlikte her yaştan yurttaşla buluşacak.

 

Halkın,  usta yazarı daha yakından tanıma fırsatı bulacağı etkinlikler hakkında Nazım Hikmet Kültürevi’nde basın toplantısı düzenlendi. ‘2016 Yılın Yazarı Yaşar Kemal’ basın toplantısına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç ile proje danışmanı yazar Feridun Andaç katıldı.

 

Yaşar Kemal Barış ve Kardeşlik Ormanı

 

2016 yılı boyunca Yaşar Kemal’in edebi kişiliğinin rehberliğinde ilerleyeceklerini belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Büyük usta, düzenleyeceğimiz söyleşilerde edebiyattan sinemaya ele alınacak. Dostları bu söyleşilerde anılarını da paylaşacak” dedi.

Başkan Bozbey konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkçe’nin Yaşar Kemal'e teşekkürü, ‘2016 Yılın Yazarı Yaşar Kemal’ etkinlikleriyle eyleme dönüşecek. Düzenlenecek atölye çalışmaları, röportajdan resimlemeye, masaldan karikatüre, yaratıcı okuma atölyesi ve yaratıcı yazı atölyesine kadar geniş bir yelpazede genç nesillerle büyük yazar arasında köprü kuracak. Ayrıca Yaşar Kemal'in destansı anlatımı hem çocuklar hem de yetişkinlerle yıl boyunca kütüphanelerimizde hikayeler aracılığıyla buluşturulacak. Seminer, yarışmalar, sergi, dinleti, sempozyum, Yaşar Kemal'in Çukurova’sına yolculuk, ‘Yılın Yazarı Yaşar Kemal’ kapsamında dopdolu buluşmalara imza atacak” dedi.

 

Başkan Bozbey, her yıl Uluslararası Nilüfer Belediyesi Spor Şenlikleri kapsamında düzenlenen Uçurtma Şenliği’nin de bu yıl farklı bir anlamla gerçekleşeceğini belirterek “ Bu etkinlik belki de O'nun acılar içerisinde geçen çocukluğunun hüznünü, çok sevdiği uçurtmalarla dağıtacak” şeklinde konuştu.

 

Yaşar Kemal’in anısına özel pul da bastıracaklarını belirten Başkan Bozbey, “Gölyazı'nın eşsiz doğası ‘Kuşlar da Gitti’ romanından ilhamla kuş gözlem gününe ev sahipliği yapacak. 

Ve en önemlisi ‘Yaşar Kemal Barış ve Kardeşlik Ormanı’, O’nun ölümsüz adını Nilüfer'de doğa sevgisiyle bütünleyecek. Barışa ve kardeşliğe olan inancına vurgu yapacak” ifadelerini kullandı.

 

“Yaşar Kemal Türkiye’dir”

 

Yaşar Kemal’i okumanın Türkiye ve Anadolu coğrafyasını tanımak olduğunu söyleyen yazar Feridun Andaç da, “Yaşar Kemal, Anadolu’yu gezen ve tanıyan ender yazarlardan biridir. Bir yıl boyunca sürecek etkinliklerle, Yaşar Kemal’in yapıtlarının bu özelliklerini ortaya çıkaracağız. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği tüm evreleri roman ve öykülerinde anlatır. Yaşar Kemal Türkiye’dir. Ölümünün birinci yılında Yaşar Kemal’i burada konuk etmek, hepimiz için onurdur” dedi.

 

Edebiyata tutunma

 

Yaşar Kemal’in hayatında misket, uçurtma ve rüzgar gülünün ayrı bir yeri olduğunu belirten Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala da, “ Hem edebiyatın gücüne hem de o çocuksuluğuna inanıyoruz. Bu yüzden yıl boyunca düzenleyeceğimiz etkinliklerimizde misket dağıtacağız. Toplum olarak sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Edebiyata tutunmayı çok önemli görüyoruz. Yaşar Kemal’i Yılın Yazarı olarak seçmemizin bir nedeni de bu” diye konuştu.

Toplantının sonunda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, proje danışmanı Feridun Andaç ve gazeteciler Yaşar Kemal’in hayatında ayrı bir yeri olan misketlerle oynayarak renkli görüntüler sergiledi.

 

İlk etkinlik 25 Şubat’ta

 

2016 Yılın Yazarı Yaşar Kemal etkinliklerinin ilki 25 Şubat Perşembe günü saat 14.00’te Nazım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleşecek. Yazar Feridun Andaç’ın katılımıyla , öğretmenlere yönelik “Yaşar Kemal’i anlamak ve Anlatmak” konulu seminer düzenlenecek.