haber

Nilüfer Belediyesi Kadın Sığınmaevi açıldı

Son araştırmalara göre Türkiye’de her beş kadından ikisi şiddetle karşı karşıya kalıyor. Kadınlar ve çocuklar çeşitli istismarların hedefi olmaya devam ederken,  Nilüfer Belediyesi ise sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde ve kadınlara yönelik şiddeti önleme amaçlı çalışmaları doğrultusunda, yasal sorumluluğunu da yerine getirerek ilçede bir kadın sığınma evini yaşama geçirdi.

1 Nisan 2012’de Nilüfer Lions Kulübü’nün de desteğiyle kurulan Nilüfer Belediyesi Kadın Sığınma Evi, çocuk birimini de kapsayan, konuklarına gereksinim duydukları tüm desteğin sağlanmaya çalışıldığı bir merkez.

Düzenlenen basın toplantısında nüfusu 50 binden fazla olan ilçelerde bir kadın sığınma evi açılmasının yasal zorunluluk olduğunu anımsatan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kadın sorununa duyarlılığın bir örneği olan Nilüfer Kadın Dayanışma Merkezi’ni 8 yıl önce kurduklarını, şimdi de yaklaşık bir aydır Kadın Sığınma Evi’nin hizmette olduğunu söyledi. “Nilüfer Belediyesi Kadın Sığınmaevi, ‘yardım etmek’ değil, şiddete karşı verilen mücadelede kadın dayanışması içinde olmak amacını taşıyor” diyen Başkan Bozbey, “Nilüfer’de, kadınlar ve çocukların toplumdan soyutlanmadan yaşayarak, sosyal aktivitelerini sürdürebilecekleri bir konuma sahip olan, aynı anda 15 kadının çocuklarıyla birlikte kalabileceği sığınma evi, çamaşırhane, banyolar, mutfak, yemekhane ve tuvalet gibi alanların yanında; bilgisayar odası, sosyal destek birimi, görüşme odası ve çocuk birimini içeriyor” bilgisini verdi.

Nilüfer Kadın Sığınma Evi Koordinatörü Canan Kızılaltun da açıldığı tarihten bu yana 10 kadın ile 12 çocuğu ağırladıklarını açıkladı. Kızılaltun 3 kattan oluşan sığınma evinde 24 saat güvenlik ve İlçe Emniyet Müdürlüğü’yle bağlantılı acil durum butonu olduğunu söyledi. Sığınma evinin gizliliğinin korunmasının orada bulunan kadın ve çocukların güvenliği açısından çok önemli olduğunun altını çizen Kızılaltun, kadınların sosyal yaşama uyum sağlayabilmesi ve istihdamları açısından şirket, STK ve kadın örgütlerinin desteğine gereksinim duyulduğunu kaydetti. Kızılaltun Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin de Nilüfer Kadın Sığınma Evi’nin yaşama geçirilmesinde büyük emeği olduğunu ifade etti.

Nilüfer Kadın Sığınma Evi'ne başvuracak kadınların saat 08.00-17.00 arasında Nilüfer Kadın Dayanışma Merkezi’ne başvurabilecekleri, 17.00’den sonra ise Merinos Kültür ve Kongre Merkezi’nde 7/24 açık olan Toplum Merkezi İlk Adım Birimi’ne başvurabilecekleri belirtildi.

Kadın haklarına saygılı ve kadına yönelik şiddetle mücadelede kamusal sorumluluğunun farkında olan Nilüfer Belediyesi Kadın Sığınma Evi’nin temel çalışma ilkeleri arasında, çocuk haklarına saygı ve şiddetin çocuklar üzerindeki etkileri konusunda duyarlı olmak da bulunuyor.

Nilüfer’de, kadınlar ve çocukların toplumdan soyutlanmadan yaşayarak, sosyal aktivitelerini sürdürebilecekleri bir konuma sahip olan, aynı anda 15 kadının çocuklarıyla birlikte kalabileceği Sığınma Evi’ne başvuran kadınlar, Nilüfer Kadın Dayanışma Merkezi’nde gerçekleştirilen ön değerlendirmede psikolog ve sosyologlarla görüşüyor. Yerleşme ve oryantasyon işlemlerinin ardından konuklara ev kuralları ve evdeki hakları aktarılıyor. Mekansal tanıtım, destek birimleri ve çalışanlar hakkında bilgilendirmenin yanı sıra kadınlara evdeki işbölümü de aktarılıyor.

Sığınma evinde bulundukları süre boyunca 3 sosyolog ve 2 psikologun desteğini de gören kadınlar, burada 3 ay kalabiliyor ancak belli koşullarda bu süre uzatılabiliyor. Konuklukları süresince kadınlara meslek edinme kursları, istihdam olanakları, çocuklar için kreş ya da okul, ikamet desteği, kira yardımı, eşya yardımı, gıda yardımı, adli yardım gibi destekler sağlanıyor. Kadınlara eğitimin yanı sıra sosyal ve kültürel etkinlik olanakları da sunuluyor.

Sığınma evinde aynı zamanda bir çocuk gelişim uzmanı da görev yapıyor. Sıcak bir hoş geldin ile sığınma evinde karşılanan çocuklar hakkında anneden bilgi alınıyor, gelişim değerlendirmesi ile sosyolog ve psikologla yapılan bireysel görüşmelerin ardından gerekirse yönlendirmeler yapılıyor.

Nilüfer Kadın Sığınma Evi’nin konukları evden ayrıldıktan sonra da tekrar şiddete maruz kalıp kalmadıkları, istihdam durumları, barınma koşulları, maddi gereksinimleri ve çocuklarının durumları açısından takip ediliyor. İhtiyaçlar doğrultusunda gerekli bilgilendirmeler ve yönlendirmeler gerçekleştiriliyor.