haber

Nilüfer Belediyesi kentsel dönüşüme bilimsel bakıyor

Kent ekolojisini gözeten ve katılımcı bir planlama yaklaşımı oluşturmayı hedefleyen Nilüfer Belediyesi, “Kentsel Dönüşüm Projesine Hazırlık Çalıştayı” ile dönüşümün sosyal, çevresel, yasal ve ekonomik boyutlarını mercek altına alıyor. Delft Teknik Üniversitesi’nden Merve Bedir, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asuman Türkün ve Yrd. Doç. Betül Duman, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahire Erman, Özyeğin Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr Işıl Erol, Nilüfer Belediyesi kent plancılarıyla bir araya gelerek kentsel dönüşüme akademik çözüm aradı.

 Kentsel dönüşümün Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri tarafından masaya yatırıldığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentsel dönüşümün odağında insan olması gerektiğini söyledi. Başkan Bozbey kentsel dönüşümden toplumun ne anladığının da önemli olduğuna dikkat çekti. Bozbey, “Yasa çıktı ama kentsel dönüşümden ne anladığımızı ortaya koymamız lazım. Şu anda konuşulanların hepsi bana göre kentsel yenilemedir. Niçin bunu söylüyorum,  insanın olmadığı yerde bir dönüşümden bahsetmek mümkün değildir. Kentsel dönüşüm insanla başlar insanla biter. Arada binaları değiştirirsiniz ya da yenilersiniz. Kamuoyunda tamamen kentsel yenileme esastır. Burada insanın dönüşümünden bahsedilmediği için de bir kentsel dönüşümün hiç bir esprisinin kalmadığını görüyoruz, önce konuya bu açıdan bakmak lazım. Kentsel dönüşümlerde eğer gerçekten kentsel dönüşümse, önce o bölgenin yapılarıyla beraber insanlarının da hangi işle uğraştığını veya nasıl bir yaşam sürdüğü de çıkarılarak orada insan üzerinden bir dönüşüm başlatılması lazım,” şeklinde konuştu.

Bursa’nın deprem kuşağında olduğunun altını çizen Başkan Bozbey çarpıcı açıklamalarda da bulundu. Bozbey, “Bursa 1855 depreminden sonra büyük bir depremle karşı karşıya kalmamıştır. Nilüfer Belediyesi olarak Türkiye’de deprem izleme istasyonlarını kuran tek belediyeyiz ve şimdi de ülkeye yayılmaya başladı. 9 tane deprem izleme istasyonumuz var, canlı olarak sürekli izliyoruz ve Bursa olarak günde ortalama kırk tane deprem alıyoruz. 1855 depreminin periyoduna baktığımızda zamanının geldiğini çok rahat söyleyebiliriz ve bu bölgede fazla uzun sürmeyecek zaman içerisinde büyük bir deprem beklentisi vardır. Hem periyotlardan çıkartabiliriz bunu aynı zamanda da bazı belirtiler de bunu gösteriyor. Bu konuda güçlendirme gereken tüm binaların bir an önce güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Yaptığımız tespitlerde maalesef oturulmayacak binalar var müdahale edemiyoruz insanlar içinde oturuyorlar bu da büyük bir risk,” dedi.

Türkiye’de alanında uzman akademisyenlerin Nilüfer’de kentsel dönüşüme çözüm arayışı için bir araya geldiği çalıştayda, kentsel dönüşümün toplum üzerindeki etkileri ve sosyal boyutları gündeme taşındı. “Nilüfer Belediyesi Kentsel Dönüşüm Projesine Hazırlık Çalıştayı”nın daha geniş kapsamlı toplantılarla devam edeceği bildirildi.