haber

Nilüfer Belediyesi parkomat uygulamasını yargıya taşıyacak

Nilüfer Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi’nin UKOME Kurulu kararları gereği yol kenarı açık otopark (parkomat) uygulamasını yargıya taşımaya hazırlanıyor. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey. Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde düzenlediği basın toplantısında, Büyükşehir Belediyesi’nin UKOME Kurulu kararları gereği yol kenarı açık otopark uygulamasıyla halktan aldığı ücretlerin yasal olmadığını açıkladı. Nilüfer’de Görükle Mahallesi Atatürk Caddesi, İzmir Yolu Bankalar Caddesi, Küçüksanayi Bankalar Caddesi ve Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda yol kenarlarında BURBAK AŞ tarafından parkomat işletimi yoluyla otopark ücreti alındığını belirten Başkan Bozbey, Nilüfer’de bu uygulamanın sonlandırılması için Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne başvuru yapacaklarını, olumlu yanıt gelmediği takdirde de yasal bekleme süresi olan 60 günün ardından konuyu İdare Mahkemesi’ne taşıyacaklarını kaydetti.

 

“Trafiği karıştıran uygulama”

İmar Kanunu’nda otopark yerlerinin ayrılmasının zorunlu olduğunun altını çizen Başkan Bozbey, “Bu konudaki yasal düzenlemeler son derece açıktır. 3194 sayılı İmar Kanunu’na göre imar planları hazırlanırken planlanan beldenin ve bölgenin şartları ve müstakbel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak otopark yerlerinin ayrılması gerekir. İmar planındaki herhangi bir saha, planın esasına, bölge şartlarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlarla kullanılamaz. Otoparklar, teknik altyapı niteliğindedir. Teknik altyapı alanlarına ilişkin plan değişiklikleri çok zorunluluk olmadıkça yapılamaz,” şeklinde konuştu.

 

Bursa’da ulaşım sorununa bir türlü çözüm bulunamadığını da dikkat çeken Başkan Bozbey, “Nilüfer’deki caddeler ulaşım yoğunluğunun olduğu yerlerdir. Buralarda aslında otopark cepleri yapılarak bir düzenleme vardır. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda bu uygulama yok. Sadece çizgiyle belirlenerek trafiği karıştıran, hatta trafiği sıkıntıya sokacak bir düzenleme yapılmıştır orada. Bu sorun kentin her tarafında var,” dedi.

 

“BURBAK’ın yetkisi yok”

Bozbey, “BURBAK AŞ’nin resmi internet sitesine baktığımızda, borç sorgulama kısmında otopark ücretinin ödenmemesi durumuna ilişkin “İkinci el araç alırken aracın plakasının muhakkak sorgulatınız, borçları var ise bu borçların ödenmesini isteyiniz. Aksi takdirde o borçlarla beraber aracı teslim almış olursunuz,” şeklinde bir açıklama bulunmaktadır. BURBAK sanki vergi dairesi. Borç sorgulama demek, trafik cezası varsa veya o aracın üzerinde vergi borcu varsa, icra işlemi varsa sorgulanır ve bunlar yansıtılır. Vatandaşı kandırarak zorla tahsil edemedikleri, tahsil etmeye cesaret edemedikleri şeyi bu yolla tehdit ederek mi tahsil etmeye çalışıyorlar. Bu ibareden bizim anladığımız budur. Vatandaşlarımız uyanık olsunlar. BURBAK’ın böyle bir yetkisi, böyle bir sorumluluğu yoktur. Yasal olarak olamaz da,” diye kaydetti.

 

“Otopark parası katılım bedeli olarak alınıyor”

Nilüfer Belediyesi olarak vatandaşlardan kesinlikle otopark ücreti almadıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Bozbey, “Yıllardır yollarımızda otopark cepleri yapıyoruz. Bugüne değin bir kuruş dahi tahsil etmedik, etmeyi doğru da bulmuyoruz zaten. Bu caddeleri yaptığınız zaman, yenilediğiniz zaman, otopark cepleri bıraksanız da bırakmasanız da vatandaştan zaten onun bedelini ‘katılım bedeli’ adı altında alıyorsunuz. Büyükşehir Belediyesi de mevcut yerlerden aldı. Yani Bankalar Caddesi’ndeki mülk sahiplerinden aldı, FSM’den de aldı. Buralarda mükerrer almaya devam ediyor. Nilüfer Belediyesi bu konuyu yıllardır doğru yapıyordu, yapmaya da devam edecek. Ama bunu yanlış yapanların karşısında da durmaya, kamuoyunu bilinçlendirmeye devam edecek,” dedi.

 

“İdare Mahkemesi’ne gideceğiz”

Yol kenarı otopark alanlarının kaldırılarak tamamen halkın ücretsiz kullanımına sunulması için Büyükşehir Belediyesi’ne başvuracaklarını söyleyen Başkan Bozbey, yasal bekleme süresi olan 60 günün sonunda da konuyu İdare Mahkemesi’ne taşıyacaklarının altını çizdi. Bozbey, “Derhal buralardaki otoparklardan ücret alınmasına son verilmesini istiyoruz. Doğru değil, hukuki de değildir. Bunu bekliyoruz, takipçisi olmaya da devam edeceğiz,” şeklinde konuştu.

 

“Otopark alanları yapılsın”

Büyükşehir Belediyesi’ne önerilerde de bulunan Bozbey, “Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’ndaki Hastane Alanı’nın Demokrasi Meydanı yapılmasını istiyoruz. Sadece Nilüfer’e hitap etmeyecek; Hürriyet’i, Bağlarbaşı’nı ve yaklaşık bir milyon kişiyi ilgilendiren bir alana hitap edecek bir meydan yapılmasını istiyoruz. Bu alanın altının da otopark yapılmasını istiyoruz. Bir diğeri ise FSM Bulvarı’nda kademeli yerler var. Bu kademeli yerlerde Büyükşehir bir düzenleme yapsın, altını otopark yapsın, o zaman işte otopark parası almaya hak kazanır. Özel otoparkların ücretli olması kadar normal bir şey yoktur. Oradan vatandaşlardan katılım bedeli almayacağınız gibi, ayrıca bir imalat da yapmış oluyorsunuz. Cadde üzerine park edenden otopark bedeli almakla, otopark olarak yapmış olduğunuz alandan park ücreti almak arasında dağlar kadar fark vardır,” diye konuştu.

 

Nilüfer’de otopark ihtiyacının doğduğu birçok alan olduğuna vurgu yapan Bozbey, “Büyükşehir Belediyesi bu konuda adım atmalıdır. Kentin ulaşım sorununu hala çözemiyorlar, çözmesini bekliyoruz ama ulaşımla birlikte otopark sorununu da çözmek zorundalar. Ancak o zaman yaşanabilir bir kentten bahsedebiliriz. Bunu da Nilüferliler adına Büyükşehir Belediyesi’nden talep etmek zorundayız,” dedi.