haber

Yaralı şahinler Nilüfer’de hayata tutundu

Doğada zarar gören canlılara her zaman yardım eli uzatan Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, hayvanseverler tarafından bulunan yaralı iki şahine sahip çıktı. Şahinlerden biri takılan platinle uçabilecek ancak diğeri kanadını tamamen kaybettiği için uçamayacak. Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mürsel Büyükçoban, şahinlerden birinin kanadının kırık halde, diğerinin ise kanadını tamamen kaybetmiş halde farklı bölgelerden kendilerine getirildiğini belirtti. Büyükçoban, “Merkezimize gelen şahinlerden bir tanesi kanat kırığıyla gelen şahinimiz, şu anda platin takılarak tekrar kanadının iyileşeceği bir süreci geçirdikten sonra belki özgürlüğüne kavuşturabileceğiz ama diğeri kanadını kaybetmiş durumda. Muhtemelen bundan sonra uçamayacak ama ikisinin de hayatta kalması, yaşaması ve bundan sonraki hayatlarında da başka insan ve onlara zarar veren canlılardan uzak bir şekilde yaşaması için buradaki tedavileri tamamlanıyor,” şeklinde konuştu. Büyükçoban amaçlarının şahinlerin hayatta kalmasını sağlamak olduğunun altını çizdi.

 

Ateşli silahla yaralanma sonucu sol kanadı kırılan yaralı şahini ameliyat eden Dr. Ayşe Yazıcı, şahinin vücudunda üç tane saçma bulunduğunu kaydetti.

 

“İnsanlar zarar veriyor”

Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mürsel Büyükçoban, özellikle kış aylarında avcıların doğada bulunan canlılara karşı saçma ve tüfek atmalarının arttığına dikkat çekti. Büyükçoban, “Doğanın bu özgür hayvanlarına karşı acımasızca kurşun ve saçma atılması onların hayatlarını etkiliyor ve gerçek anlamda özgürlüklerini kaybeden canlılar haline geliyorlar,” şeklinde konuştu.

 

Büyükçoban, “Bu kadar egzotik ve doğa canlılarının insanlar tarafından zarar görüyor olması bizler için çok üzücü. Onlar doğanın bir parçası. Canlılar doğayla birlikte bütün olan ve bu bütünlükle birlikte o doğaya renk veren hayvanlar. Onlara zarar vermeden, bir beraberlik için yaşatmak, bütün doğaseverlere, bütün hayvanseverlere önerimizdir. Lütfen onlara zarar vermeyin,” diye kaydetti.

 

Yaralı şahinler, tedavilerinin tamamlanmasının ardından ait oldukları doğal yaşam alanına yeniden kavuşabilmeleri için Karacabey Ovakorusu Celal Acar Yaban Hayvanları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi yetkililerine teslim edilecek.