haber

Orhan Pamuk Nilüfer’de okurlarıyla buluşuyor

Aldığı sayısız edebiyat ödülünün yanı sıra 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne de değer görülen, en genç iki yazardan biri olan Orhan Pamuk hafta sonunda Nilüfer’de okurlarıyla buluşacak.


Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü'nün organizasyonuyla Nâzım Hikmet Kültürevi’nde 7 Şubat Cumartesi günü saat 17.00’de düzenlenecek söyleşide Türkiye’nin ilk Nobel Ödüllü yazarı Orhan Pamuk üzerinde 6 yıl çalıştığı romanı ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ hakkında okurlarıyla sohbet edecek.
Kitapları 62 dile çevrilen, yüzü aşkın ülkede yayımlanan Orhan Pamuk, Semih Gümüş’ün yönlendireceği söyleşide kitap tutkunlarının sorularını cevaplayacak.

 

Orhan Pamuk, 1952’de İstanbul’da doğdu. Cevdet Bey ve Oğulları ve Kara Kitap romanlarında anlattığına benzer kalabalık bir ailede, Nişantaşı’nda büyüdü. Yirmi üç yaşından sonra romancı olmaya karar vererek başka her şeyi bıraktı ve kendini evine kapatıp yazmaya başladı. İlk romanı Cevdet Bey ve Oğulları 1982’de yayımlandı ve Orhan Kemal ve Milliyet Roman Ödülleri’ni aldı. Pamuk ertesi yıl Sessiz Ev adlı romanını yayımladı ve bu kitabın Fransızca çevirisiyle 1991’de ‘Prix de la Découverte Européene’i kazandı. Venedikli bir köle ile bir Osmanlı âlimi arasındaki gerilimi ve dostluğu anlatan romanı Beyaz Kale, pek çok dile çevrilerek Pamuk’a uluslararası ününü sağlayan ilk romanı oldu. Kara Kitap’ı 1990’da Türkiye’de yayımladı. 1994’te, esrarengiz bir kitaptan etkilenen üniversiteli bir genci hikâye ettiği Yeni Hayat adlı şiirsel romanı yayımlandı. Benim Adım Kırmızı adlı romanı 1998’de yayımlandı. Bu kitapla Fransa, İtalya ve İrlanda’dan ödüller aldı. Yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli gazete ve dergilere yazdığı edebi, kültürel makalelerden oluşturduğu geniş bir seçmeyi 1999 yılında Öteki Renkler adıyla yayımladı. “İlk ve son siyasi romanım” dediği Kar adlı kitabını 2002’de yayımladı. Alman Kitapçılar Birliği tarafından 1950 yılından beri verilmekte olan, Almanya’nın kültür alanındaki en seçkin ödülü olarak kabul edilen Barış Ödülü, 2005’te Orhan Pamuk’a verildi. Aynı yıl Prospect dergisi tarafından dünyanın 100 entelektüeli arasında gösterildi ve 2006 yılında Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri seçildi. Pamuk 2008’de aşk, evlilik, dostluk, mutluluk gibi konuları bireysel ve toplumsal boyutlarıyla işlediği Masumiyet Müzesi adlı romanını; 2010 yılında ise çocukluğundan başlayarak hayatını ve edebiyatla ilişkisini eksen alan yazı ve röportajlarından oluşan Manzaradan Parçalar’ı yayımladı. Pamuk, 2009’da Harvard Üniversitesi’nde verdiği Norton derslerini 2011 yılında Saf ve Düşünceli Romancı adıyla kitaplaştırdı. 2012’de İstanbul’da Masumiyet Müzesi’ni açtı ve müzenin katalogu Şeylerin Masumiyeti’ni yayımladı. Son romanı ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ 2014’ün son aylarında raflardaki yerini aldı.