haber

Nilüfer Bisiklet Akademisi açıldı

2020 yılına kadar karbon salınımını yüzde 20 azaltmayı hedefleyen Nilüfer Belediyesi çevreye duyarlı bir projenin daha altına imza attı. Nilüfer Kent Konseyi ve BUBIDOSD ile yapılan iş birliği protokolü sonucu Nilüfer Bisiklet Akademisi kuruldu. Projenin tanıtımı imza töreni öncesi Beşevler Pazar Alanı'nda düzenlenen basın toplantısıyla yapıldı. Toplantıya Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu ve BUBİDOSD Başkanı Ertan Ayçetin ile çok sayıda bisiklet tutkunu katıldı.

 

Çevre dostu bisiklet kullanımının artması için yıllardır ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Başkan Bozbey, “Her şeyden önce bisiklet, karbon salınımı olmadığı için günümüze kadar icat edilmiş en çevreci ulaşım aracıdır. Bisiklet, enerji tasarrufu, temiz hava ve ulaşımda ses kirliliğinin ortadan kalkması demek. Bisikleti aktif olarak kullanan insanlar hem zinde hissediyor, hem de psikolojik açıdan rahatlıyor. Kısaca, bisiklet, hem doğa dostu, hem insan dostu bir ulaşım aracı. Nilüfer Belediyesi’nin ulaşım politikası; yayaları, kadınları, bisikletlileri ve engelliler, yaşlılar gibi dezavantajlı grupları kapsar. Türkiye’de, bugün itibariyle 134 kilometre olan bisiklet yolumuzla örneğiz” dedi.

 

Proje hakkında bilgiler veren Başkan Bozbey, “Her yaştan insana hitap edecek olan proje kapsamında, bisiklet, teknik sürüş, trafikte bisiklet sürüşü ile ilgili temel ve ileri seviyelerde eğitimler düzenlenecek. Bu projeyle kentimize kazandıracağımız “akademili bisikletliler”, teorik ve pratik eğitimler alacak. Teorik eğitimde, bisiklet ve trafik kurallarını içeren konular öğretildikten sonra, aynı konularda pratik yapılacak. Her iki eğitimin ardından sınavlar da gerçekleştirilecek. Bisiklet Akademisi kapsamında, trafik sürüş eğitiminden sonra, 1 eğitmen ve yine bizim Türkiye’de ilk kez Emniyet Müdürlüğü’yle birlikte yaşama geçirdiğimiz bisikletli trafik polisi (Beyaz Kırlangıçlar) eşliğinde kent içi bisiklet sürüş kurallarının uygulaması yapılacak. Nilüfer Bisiklet Akademisi ile amacımız, kent içi ve kent dışında güvenli bisiklet sürüşünü öğretmek, bisiklet kullanımını yaygınlaştırarak şehir içi trafiği rahatlatmak. Nilüfer Belediyesi olarak 2020 kadar karbon salınımını yüzde 20 azaltmak istiyoruz. Bu tür projeleri düzenleyerek hedefimize biraz daha yaklaşacağımıza inanıyorum” diye kaydetti.

 

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu da bisiklet kullanımının önemine dikkat çekerek, “Çevreci araç bisikletin kullanımının yaygınlaştırılmasında sivil toplum kuruluşlarının büyük önemi var. Avrupa ve dünyanın birçok yerinde bisiklet kullanımı çok daha fazla. Bisiklet kullanımı obezitenin de artmasına da büyük ölçüde engel oluyor. Bu proje çok yönlü bir proje” diye kaydetti.

 

BUBİDOSD Başkanı Ertan Ayçetin de her yaştan insana hitap eden projeye imza attıklarını kaydederek, daha bilinçli sürücülerin ortaya çıkacağını belirtti. Ayçetin, Beşevler Kapalı Pazar Alanı’nda haftanın üç günü eğitimlerin ücretsiz olarak verileceğini de sözlerine ekledi. 

Konuşmaların ardından Başkan Bozbey, Çavuşoğlu ve Ayçetin projenin ilk adımı için protokole imza attı. Akademi ve eğitimlere katılmak isteyenler, Nilüfer Kent Konseyi ve 452 32 00 nolu telefondan bilgi alabilecekler.