haber

“Ömrüne Sığmayan Adam Aziz Nesin” sergisi Nilüfer’de

Nazım Hikmet Kültürevi yine çok anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor.  Doğumunun 100. yılında Aziz Nesin'i  edebiyatı, mizahı, hayat görüşü, politik duruşu ve geleceğe bıraktıkları açısından daha yakından tanımak ve değerlendirmek amacıyla ‘Ömrüne sığmayan adam Aziz Nesin’ sergisi izlenime açıldı.

 

Aziz Nesin'in tanıklık ettiği tarihi, sözlü, görsel ve yazılı belgelerle izleyiciye aktarmayı ve çeşitli tartışma platformları açmayı hedefleyen sergide yazarın çalışma odası ve kullandığı eşyalar sevenleri ile buluştu. Sergide, Aziz Nesin’in yayınlanmayan makaleleri, tuttuğu notlar, yaşamından kareler ve belgesellerin yanı sıra Tan Oral'ın 1972-73 yıllarında çekimlerini yaptığı Nesin Vakfı belgeseli de yer alıyor.

 

Küratörlüğünü Işın Önol’ın üstlendiği, Aziz Nesin'in dilinden aktarılan kronolojik yaşam öyküsünü, Esin Pervane ve Salih Bora hazırladı. Serginin büyük ilgi gören açılışına Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Naci Kale, Nesin Vakfı Başkanı Süleyman Cihangiroğlu, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Açılışta konuşan Nesin Vakfı Başkanı Süleyman Cihangiroğlu, Bursa’nın Aziz Nesin’in yaşamında farklı bir yer tuttuğunu belirterek, “Aziz Nesin, Bursa’da sürgün yıllarında çok zor günler yaşamış. Bursa O’nun için her zaman farklı bir anlam ifade ederdi. Aziz Nesin, yılmayan, düşündüğünü her zaman söyleyen, cesur bir aydındı. Bu sefer Bursa’ya farklı şekilde geldi. Hayatındaki birçok farklı detayı ve ilkleri bu sergiyi izlemeye gelenler görecektir” dedi.

 

Nesin Vakfı'nda çocukların eğitiminde kullanılan ve vakfın uğradığı sel baskınında zarar gören piyano ile usta yazarın çalışma odası büyük  gördü.

Aziz Nesin’den çok özel detayların yer aldığı  ‘Ömrüne Sığmayan Adam Aziz Nesin’ sergisi 5 Ocak 2016 tarihine kadar  Nazım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açık kalacak.