Nilüfer’de 20 yıldır aralıksız geri dönüşüm toplanıyor

Nilüfer Belediyesi, Türkiye’de 20 yıldır kesintisiz olarak uyguladığı geri dönüşümle çevreye karşı sorumluluğunu yerine getirmeye çalışıyor. Nilüfer’de geri kazanımların toplanmasına 21 Şubat 1995 tarihinde başlandı. 1995 yılından bu yana da devam ediyor. Nilüfer Belediyesi, Türkiye’de 20 yıldır aralıksız olarak geri dönüşüm toplayan tek belediye olma özelliğini taşıyor.

Her geçen yıl toplanan geri kazanım miktarını yaklaşık yüzde 8 artıran Nilüfer Belediyesi son 5 yılda 48 bin 825 ton geri kazanım topladı. Nilüfer’de geri dönüşümün başladığı 1995’te yıllık 70 ton geri kazanım toplanırken bu rakam 2015’te günde 37 tona, yılda da 11 bin tona ulaştı.

1995 ile 2015 yılı Eylül ayına kadar Nilüfer’de 71.239,322 ton geri kazanım toplandı. Bu da 43 bin 456 ton kâğıt demek. Yani 20 yılda toplanan geri kazanımla 738 bin 752 adet ağaç yetişkin ağaç kurtarıldı, 154 milyon 504 bin kWh da enerji tasarrufu yapıldı. Geri kazanımla ayrıca 6 bin 823 ton cam atık toplandı.1 ton cam atığın geri dönüşümü sonucu 100 litre benzin tasarrufu sağlanıyor. Bu da 20 yılda 682 bin 300 litre de benzin tasarruf sağlandığını ortaya koyuyor. Nilüfer Belediyesi’nin yaptığı geri kazanım çalışmasıyla ülke öz sermayesine sahip çıkıldı, istihdam yaratıldı, doğal ortamlar korundu, enerji tasarrufu sağlandı.

Her yerde eğitim

Nilüfer Belediyesi geri kazanım konusunda herkese ulaşabilmek için sürekli eğitimler veriyor. Nilüfer Belediyesi, son 5 yılda 140 bin 947 kişiye geri kazanım ve genel atık eğitimi verdi.

Sadece 2014 yılında 24 bin 425 kişiye eğitim verildi. Bu eğitimler 7 farklı yerlerde yapılıyor. 2014 yılında hastanede verilen eğitimlere 253 kişi katılırken, kapı kapı dolaşılarak yapılan eğitimlerle 14 bin 507 kişiye ulaşıldı. Ayrıca yine 2014 yılında 3 bin 317 eve, 3 bin 358 okula da geri dönüşüm kutusu verildi.

Eğitim çalışmaları kapsamında 37 saha ziyareti, 1011 küçük sanayi ofis eğitimi verilirken, 1942 sosyal proje ve etkinlik düzenlendi.

Avrupa ülkelerine benzer sistem

Nilüfer Belediyesi’nin geri kazanım toplama sistemi Belçika, Almaya gibi ülkelerdeki uygulamalarla benzerlik gösteriyor.

Nilüfer Belediyesi geri kazanımların toplanması konusunda da düzenli bir sistemle çalışıyor. Her mahallenin geri kazanım toplama günü belli. Vatandaşlar geri kazanımlarını ağzı bağlı olarak toplama gününde en geç saat 08:30’da kendilerine en yakın yola çıkarıyorlar. Nilüfer Belediyesi personeli de dolu poşetleri alıp, boş poşet bırakıyor.

Her Nilüferli telefon, mail veya sosyal medyadan Nilüfer Belediyesi’ne ulaşarak poşet ve kutu talep edebiliyor. Bunun için kişilerin adını, soyadını, telefon numarasını, poşetin veya kutunun teslim edileceği yerin açık adresi ile kayıt bırakması gerekiyor. Bilgi bırakıldıktan sonra ilgili birim vatandaşı arayarak program dahilinde en kısa zamanda verilen adrese geri dönüşüm kutusu bırakıyor.

2011 yılında geri kazanım ile pil toplama sistemlerini de birleştiren Nilüfer Belediyesi ayrıca pil ve geri kazanım sistemlerini birleştiren tek belediye olma özelliğini de taşıyor. Böylece vatandaşlar pil toplama sistemine de kolaylıkla dahil olabilirken, atık piller ev ve ofislerde uzun süre beklememiş oluyor.