haber

Nilüfer’de barış şiirleri yankılandı

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi, tüm dünyada 21 Eylül tarihinde kutlanan Dünya Barış Günü’nü kapsamında Nazım Hikmet Kültürevi’nde şiir dinletisi düzenledi. Barışa dair şiirlerin okunduğu etkinlikte, PEN Uluslararası Yazarlar Derneği Türkiye Barış Komitesi Başkanı Işıl Özgentürk, Adnan Özyalçıner, Sennur Sezer, Küçük İskender, Mustafa Köz, Gonca Türkmen, Halil İbrahim Özcan, Cenk Gündoğdu, Duygu Kankaytsın ve  Yusuf Yağdıran yer aldı. Gecede Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Nedim Yıldız ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlileri Göknur Yıldız ve Lale Necef ezgileriyle tüm dünyada barış istedi. Büyük katılımın olduğu geceye Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile CHP Bursa İl Başkanı Zafer Yıldız da katıldı.

 

Şairlerin barışa adanmış şiirlerini, duygu yüklü mısralarıyla dünya barış gelmesi için seslendirdikleri gecede Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ‘21 Eylül Dünya Barış Günü’nü yaşıyoruz’ dedi. Bozbey, “Kutluyoruz demeye dilim varmıyor, o nedenle yaşıyoruz diyorum. Çünkü, kazançlarını savaşla, kanla, acıyla artıran emperyalist güçler, bu dünyaya barışı yaşatmamak için her türlü oyunu oynuyor. İnsan yaşamını hiçe sayarak, toplumu ayrıştırmaktan, öfkeden, kinden, kardeşi kardeşe düşürmekten nemalanan, beslenen güçler, doymak bilmiyor. Ve biz, barışa en çok ihtiyacımız olduğu şu günlerde, bir kez daha ‘savaşa hayır, barışa evet’ demek, barış isteğimizi dile getirmek, barış çağrılarımızı tüm dünyayla birlikte haykırmak için bir aradayız” diye kaydettti.


İnadına barış çağrısı


Kalemin silahtan daha güçlü olduğunu kaydeden Başkan Bozbey, inadına barış çağrısında bulunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. Bozbey, “Kan dökmekten usanmayan bir dünyaya karşı durmanın yolu umuttan geçer. Onca karanlığa, onca çarpıklığa inat, ışığa, aydınlığa yürümeliyiz. Umudumuzu bir çocuk gibi korumalı, bir çocuk gibi inançla yetiştirmeliyiz. İnadına barış çağrımızı elbet duyan birileri olacaktır. Burada, birbirinden değerli sanatçılarımız var. Barışa gönül vermiş, kalemin silahtan daha güçlü olduğunu; dostluğu, beraberliği yücelten bir araç olduğunu bizlere gösteren yazarlarımız, şairlerimiz aramızda. Yaşar Kemal’in dediği gibi, ‘Dağlar, insanlar, hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır” şeklinde konuştu.  

“Bir söz, bir nefes yeter adı barış olan” sloganıyla düzenlenen etkinlikte usta şairler Nazım Hikmet, Yunus Emre  ve Bertolt Brecht gibi çok sayıda şairin eserlerini seslendirirken Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de şair Nuri Can’ın “Ah! mümkün olsa; savaştan barış, barıştan insan yapardım, acıdan sevinç, sevinçten umut, umuttan dostluk yapardım 
kurşun yerine çocuklara, her sabah şiir atardım” mısralarının yer aldığı şiirini okudu.

Etkinlikte barışa dair mesajların yer aldığı balonlar da Nazım Hikmet Kültürevi’nin önünden gökyüzüne bırakıldı. Gecenin sonunda Başkan Bozbey ve Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı Zafer Yıldız katılımcılara çeşitli hediyeler vererek Dünya Barış Günü’nde bir arada oldukları için teşekkür etti.