haber

Nilüfer'de artık "Oyun Engel Tanımaz"

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Orhan Gazi Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği ve ÇEK 3 Mart Azizoğlu İlköğretim Okulu işbirliğiyle geliştirilen projede, çocuklar kendi oyun alanlarını tasarlayacak.

Engellilerin de kolayca oynayabilecekleri parkların oluşturulmasında altısı engelli toplamda 30 çocuğa proje kapsamında verilecek eğitimler sonucunda bireysel ve toplumsal hak, özgürlük ve sorumlulukları anlatılacak. Nilüfer Belediyesi Engelliler Hizmet Birimi Bizim Ev, Vahide Aktuğ, Canaydın, Cavit Çağlar Ortaokullarından ve Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi’nden belirlenen öğrenciler, mimarlık, kentleşme, oyun, insan hakları ve tasarım dersleri alarak çocuk parkı tasarlayacaklar.

“Oyun Engel Tanımaz” projesinin açılış konuşmasında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey 2014 yılını park ve bahçeler yılı ilan ettiklerini belirterek, “İkiyüzün üzerindeki parka her yıl on iki, on üç tane park ilave ediyoruz. Eskilerini de yeniliyoruz. 2014 yılında bütün parklarımızda bir revize, ilave ya da bazı kısımlarının düzenlenmesi gibi bir durum ortaya çıkacak. İşte bu noktada çocuklarımızın bir parkta gerçekleştireceği model diğer parklarımızda da o modeli dikkate alarak uygulama yapacağız. Bu da hakikaten o parklarımızdan tüm çocuklarımızın yararlanma imkanını da ortaya koymuş olacak,” şeklinde konuştu.

Başkan Bozbey projenin önemine dikkat çekerek projenin Türkiye çapında yaygınlaşması gerektiğinin altını çizdi. Bozbey, “Bizler yıllardır belediye olarak bir parkı tasarlarken normal insanların yararlanabileceği türde bir park tasarlıyorduk. Ama şimdi çocukların tasarlayacağı üstelik de engelli engelsiz bir arada bulunan, artık o parkları ortak kullanacak olan, kendilerinin kullanacağı ya da aynı yaş grubuna sunulması hakikaten örnek teşkil edecek diye düşünüyorum. Nilüfer Belediyesi özellikle katılımcı, önce insan ilkesiyle hareket eden ve hiç bir şeyi ötekileştirmeyen, toplumun her kesimiyle ortaklaştırarak proje üretmeye çalışan bir kurumdur. Nilüfer Belediyesi’nin anlayışında öteki diye bir kavram yoktur. Toplumun her kesimi her hizmetten eşit yararlanabilir düzeyde olmalıdır. Açıkçası o parkın bir an önce tasarlanarak hemen imalata geçirilmesini heyecanla bekliyorum” dedi.

Yüzüncü Yıl Mahalle Muhtarlığı Mahalle Komite Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanısıra Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Atlıhan Öğe, ÇEK 3 Mart Azizoğlu İlköğretim Okul Müdürü Ayla Okumuş, Orhangazi Üniversitesi Yüksek Mimar Sebla Arın, Bursa Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Gül Atanur, Uludağ Üniversitesi öğretim görevlisi Nimet Haşıl Korkmaz, TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya, öğrenciler ve aileleri katıldı. Toplantının ardından çocuklar birbirleriyle tanışarak çalışmalara başladılar.