haber

Nilüfer’de Feridun Andaç ile anılar üzerine

Nilüfer Belediyesi her ay kültür sanat etkinlikleri kapsamında alanında usta isimleri Bursalılar'la buluşturmaya devam ediyor. Mart ayı etkinliklerinin sonunda bu kez eleştirmen ve yazar Feridun Andaç, Akkılıç Kütüphanesi’nin konuğu oldu. Anı yazıları üzerine deneme kitabı olarak nitelendirdiği Gölgesi Kalemin Ucunda Montaigne adlı eseri üzerine okuma ve söyleşi gerçekleştiren Andaç, deneyimlerini de paylaştı.

Günümüzde deneme yazılarının farklı biçimlerde ifade edildiğini kaydeden Andaç, “Yaşam şartları değiştikçe, anılar da farklılaşıyor. Bu kitabımda anılar, yolculuklar ve denemeler var. Kısacası bir edebiyat yolculuğu oldu. Montaigne beni yazı yolculuğuna hazırlayan yazarların başında geliyor. Çünkü yazarların başka yazarların belleğine ihtiyacı var,” dedi.

Günümüzde yazmaya olan ilginin arttığına dikkati çeken Feridun Andaç, yaşam çeşitliliğinin yazıları da etkilediğine dikkat çekerek, “Genç yazarlar artıyor ancak, eğitimde sanat eğitimi de sanki biraz ıskalanıyor. Sanat eğitimi güncellenmeli ve çağdaşlaşmalı. Gençlere sanat eğitimi verilmeli. Teknolojiyi kullanalım ancak dilimizi de koruyalım. Edebiyatla beslenmeyen bir ulusun kolu kanadı kırık demektir. Gençler mutlaka edebiyat dili ve geçmişten faydalanmalı,” diye konuştu.

Çağdaş kentlilik bilinci oluşturulurken, yerel yönetimlerin kültür-sanata mutlaka destek vermesi gerektiğini de ifade eden Andaç, Nilüfer Belediyesi’nin bunu çok iyi yaptığını da dile getirdi.