haber

Nilüfer’de heykeller vicdana dokundu

Bu yıl beşincisi düzenlenen 5. Uluslararası Kuzgun Acar Heykel Sempozyumu, açık hava atölyelerinin yer aldığı FSM Bulvarı Hastane Alanı’nda düzenlenen kapanış kokteyliyle sona erdi. Geceye Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi Seden Bozbey, başkan yardımcıları, meclis üyeleri, heykeltraşlar ve çok sayıda sanatsever katıldı.

 

İki yılda bir Tiyatro Festivali’yle dönüşümlü olarak düzenlenen sempozyumun, Nilüfer’e önemli bir değer kattığını ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Sempozyumun bu yılki teması olan “vicdan” günümüzde en çok gereksinim duyduğumuz değerdir. Özellikle şu günlerde, ülkemiz gerçekten çok zor bir süreçten geçiyor. Barış, dostluk ve kardeşlik adına, sevgi adına adeta sınırlarımız zorlanıyor. Yine kamplara bölünüyoruz, yine durduğumuz yerden karşı tarafı, “öteki” diye nitelendiriyoruz. Terörün yakıcı ateşi hepimizin göğsünü mengene gibi sıkıyor. Biz, halkı terörize etmek isteyen güçlere karşı, cesur bir duruş sergileyeceğiz. Etkinliklerimize devam edeceğiz. Nilüferliler olarak, terörü ve destekleyicilerini lanetliyoruz. İnadına barış, inadına özgürlük diyoruz” dedi.

 

Sanatın, insani bir ihtiyaç olduğunu kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, “Hayatın olağan akışı içerisinde sanat olmazsa olmazdır. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, bu etkinliklerimizi gerçekleştirerek, duygu ve düşüncelerimizi yaymak amacıyla, bir araç olarak kullanacağız. Yaşamak hakkımızı sonuna kadar savunacağız” ifadelerini kullandı.

 

10 eser daha Nilüferlilerle buluştu

Uluslararası Kuzgun Acar Heykel Sempozyumu ile Nilüfer ve Bursa’nın çağdaş heykel sanatıyla buluşmayı sürdürdüğüne vurgu yapan Başkan Bozbey, düzenlenen sempozyumla heykel sanatının önemli isimlerinin yine Bursa’da bir araya geldiğini ifade etti. Bozbey, “Kentimiz, bu yıl oluşturulan 10 eserle birlikte 48 çok değerli heykele kavuştu.

 

Sanatçılarımızın “vicdan”a dair yorumları ve bu temelde şekillenen heykeller, bugün bu alanda, yaklaşık bir ay süren açık hava atölyesinde şekillenerek sizlerin karşısında yer alıyor. İşte görüyorsunuz, yürekleri kaskatı kesilenlere inat, mermer bile nasıl vicdana gelmiş” diye kaydetti.

 

Heykellerle donatılmış parklar

Türkiye’nin önde gelen heykel sanatçılarından ve sempozyumun danışmanı olan Ayhan Yılmaz da, “Çocukların ve gençlerin heykellerle donatılmış parklarda ve alanlarda yetişmesini çok önemsiyorum. Nilüfer’de bu anlamda güzel bir çevre oluşuyor. Güzel bir çevre de insanın ruh sağlığına katkı sunuyor. Katkılarından dolayı Nilüfer Belediye Başkanımız Mustafa Bozbey’e ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Bozbey, heykeltıraş ve sponsor firmalara plaket ile teşekkür plaketlerini verdi.

 

Sempozyuma İspanya, Sırbistan, Kostarika, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Güney Kore ve Türkiye’den katılan toplam 10 heykeltıraşın eserleri Nilüfer’de bulunan meydanlara, kavşak ve parklara yerleştirilmeye başlandı. Vicdanlara seslenen heykeller Podyum Park, Kır çiçeği Parkı, Göze Parkı, Eker Park, Öğretmenler Lokali Parkı, Görükle Spor Parkı ve Nilüfer Belediyesi Halk Evi Vicdan Kapısı’nda halkla buluşacak.

Bu yıl yapılan eserlerle birlikte Nilüfer Belediyesi’nin 2007 yılından bu yana sürdürdüğü sempozyum kapsamında kente kazandırılan heykel sayısı da 38’den 48’e yükseldi.