Nilüfer’de masabaşında sağlıklı yaşam eğitimi

Hareketsiz çalışma koşullarını ofis içi egzersizlerle hareketli bir hale getirmeyi hedefleyen Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Toplum Sağlığı Merkezi işbirliğiyle başlatılan “Hareketli Nilüfer” projesi kapsamında belediye personeline Dr. Oya Söylemez tarafından masabaşı egzersizleri eğitimi verildi. Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen eğitimde masabaşında çalışanların yaşadıkları sağlık sorunlarına değinen Dr. Oya Söylemez hareketsizliğin yol açtığı hastalıklara dikkat çekti. Masabaşında çalışanların sıklıkla bel ve boyun ağrılarından şikayetçi olduklarını vurgulayan Söylemez, hareketsizliğin vücudun bütün fonksiyonlarını etkilediğini belirtti. Haftada yaklaşık yüz elli saat şiddetli bir fiziksel aktivite yapıldığı takdirde iskemik kalp hastalığı riskini yüzde 30, diyabet rahatsızlığını yüzde 20, göğüs ve kolon kanseri riskini de yüzde 21 ila 25 arasında etkilediğini kaydeden Dr. Oya Söylemez, fiziksel aktivite egzersizlerin yararlarını anlattı.

Dr. Oya Söylemez şunları anlattı: “Egzersizler kemik erimesini önlüyor, solunum kapasitesini arttırıyor, beynin kan akışını düzenleyerek erken bunama dönemini geciktiriyor, kanser tarzı hastalıklarda da yaşam kalitesini arttırıyor. İleri yaşlarda kanser görülme riskini azaltarak bireylerin yaşam kalitesini arttırıyor.” Nilüfer Belediyesi’nin yaya öncelikli çalışmalarının kentin hareketlilik düzeyini arttırdığını ifade eden Dr. Oya Söylemez, bu tarz çalışmaların bireylerin sağlıklı yaşam standardına ulaşmasını sağladığı gibi bireyler arası iletişimi de geliştirdiğini belirtti. Sağlıklı yaşamın hareketle mümkün olduğunun altını çizen Dr. Oya Söylemez eğitimin ardından belediye personeline uygulamalı masabaşı eğitimi verdi.