haber

Nilüfer’de memurlarla toplu sözleşme imzalandı

Konak Kültürevi’nde düzenlenen imza töreninde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin toplu sözleşme konusunda da öncü olduğunu belirterek, memurların refah seviyesini artırmak amacıyla destek anlamını taşıyan sözleşmeyi imzaladıklarını söyledi. “Sizlerin iyi bir yaşam sürmesini, çocuklarınızla birlikte geleceğinize güvenle bakmanızı istiyoruz,” diyen Başkan Bozbey, yeni yılın ilk günlerinde açıklanan Andy-Ar Araştırma Şirketi'nin anket sonuçlarına göre Türkiye’de 6. seçildiğini anımsatarak, bunun anlamının Nilüfer Belediyesi’nin Anadolu’nun öncüsü olduğunu vurguladı. Birçok kurumun ve belediyelerin Nilüfer Belediyesi’ni ziyaret ederek proje ve sistem bazında bilgi istediğini kaydeden Başkan Bozbey, “Anadolu’nun birincisi olan Nilüfer Belediyesi’nin bu konuma gelmesinde sizlerin katkısı büyük. Başarımız sizlerin eseri, hizmetlerinizin karşılığıdır. Hepinize teşekkür ediyorum. Gönlümüzden geçen sizlere daha çok olanak sunmak ama bütçe denkliği yönünden de önder olan belediyemizin koşulları buna elveriyor,” dedi. 

Tüm-Bel-Sen Bursa Şube Başkanı Zeki Büke de 90’lı yıllarda başlanan sendikal haklar mücadelesinde büyük bedeller ödendiğinin altını çizdiği konuşmasında Türkiye genelinde 406 belediyede yaklaşık 20 bin çalışanın bu haklardan yararlandığını söyledi. Şu sıralar gündemde olan yasa taslağıyla toplu sözleşme hakkının yok sayılmaya çalışıldığını öne süren Büke, “Siyasi iktidar, kamu emekçilerinin 20 yıllık mücadelesini görmezden gelmektedir. Bizler dün olduğu gibi bugün ve yarın da KESK ve bağlı sendikalar olarak toplu sözleşme ve grev hakkımızı kullanacağız. Başta Sayın Bozbey olmak üzere Nilüfer Belediyesi’ne Türkiye’de ilkleri başlatan bir kurum olduğu için teşekkür ediyorum,” ifadelerini kullandı.

CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan ise Nilüfer Belediyesi’nin toplu iş sözleşmesinin memurlarıyla 7. kez imzalamasını, kurumun ilklere ve yeniliklere önderlik ederken, sürdürülebilirlik ilkesine de sahip olduğunu gösterdiğini kaydetti. Akdoğan, CHP’nin emek eksenli, emeğin en yüce değer olduğuna inanan bir parti olduğunu vurgularken, “Emek eksenli bir yönetim anlayışının sonucu olan bu toplu sözleşmenin imzalanmasına tanıklık etmekten memnunum,” dedi.  

Hayırlı olsun dilekleriyle imzalanan, 252 memur ile 28 sözleşmeliyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerini kısa sürede tamamlayarak anlaşmaya varan Nilüfer Belediyesi, 2012-2013 yıllarını kapsayan sözleşme uyarınca maaşlara birinci yıl için brüt 350 TL, net 295 TL, ikinci yıl için brüt 375 TL, net 316 TL zam yapıyor. Nilüfer Belediyesi’ne 2012 yılında 1 milyon 198 bin 750 TL, 2013 yılında 1 milyon 285 bin TL maliyet getirecek sözleşme uyarınca, memurlara yapılacak ölüm, evlilik, öğrenim ve bayram yardımları da yeniden belirlendi.

Buna göre evlenme yardımı birinci yıl için 650 TL, ikinci yıl için 750 TL, öğrenim yardımı; birinci yıl için ilköğrenim 100 TL, lise 130 TL, yükseköğrenim 175 TL, ikinci yılda ilköğrenim için 110 TL, lise için 140 TL, yükseköğrenim için 200 TL olacak.

Ölüm yardımı ise şu şekilde belirlendi; çalışanın ölümü halinde ailesine birinci yıl için 650 TL, ikinci yıl için 750 TL, eş ve çocuk ölümü halinde birinci yıl için 400 TL, ikinci yıl için 500 TL, anne-baba ölümü halinde birinci yıl için 260, ikinci yıl için 270 TL yardım yapılacak.

Nilüfer Belediyesi’nin memurları ile 7. kez imzaladığı toplu sözleşmeye göre, Bayram yardımları ise şu şekilde belirlendi: Ramazan bayramı yardımı ilk yıl için 175 TL, ikinci yıl için 185 TL, kurban bayramı yardımları ise ilk yıl için 260 TL, ikinci yıl için 275 TL.