haber

Nilüfer’de tiyatro zamanı

Kuzgun Acar Heykel Sempozyumuyla dönüşümlü olarak düzenlenen Tiyatro Festivali sanatseverlere dopdolu bir program sunuyor. İlki 2008, ikincisi 2010 yılında gerçekleştirilen festival, bu yıl ilk kez uluslararası bir yapı sergiliyor. 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde başlayıp 1 Mayıs’ta sona erecek olan Nilüfer Tiyatro Festivali’ne, Makedonya, Romanya, Azerbaycan ve Irak’tan da sanatçılar katılıyor. 

41 oyunla, 8 farklı sahnede izleyicileri selamlayacak olan festivalle ilgili Nazım Hikmet Kültürevi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bizim amacımız Bursalıları nitelikli oyunlarla buluşturmak. Bu kapsamda bir tiyatro festivali yapan Türkiye’deki ilk belediyeyiz. İnanıyorum ki bir ay sürecek olan bu festival hem tiyatro izleyicisini hem de katılan sanatçıları memnun edecektir,” dedi. 

“Tiyatro ‘İyi’dir” sloganıyla düzenlenen festivalin Nilüfer’e kazandırılan yeni bir değer olan Nâzım Hikmet Kültürevi’nde başlayacağını belirten Başkan Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak usta şairin adını yaşatmak için yaptıkları çalışmalara değindi. Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey, “Bu bina, onun her şeyinin paylaşılabileceği, Türkiye’de bir ilk olan Şiir Kütüphanesi’ni de bünyesinde barındıran Nazım’a yakışan bir bina. Yaklaşık bir ay sürecek, Dünya Tiyatrolar Günü’nü de içine alan bu süreçte Bursalılar birçoğu ödüllü 41 oyunu izleme fırsatı bulurken, festival aracılığıyla bu binayı tanıtma olanağına da kavuşacağız” vurgusunu yaptı. 3. Nilüfer Tiyatro Festivali’nin büyük ilgi göreceğine inandığının altını çizen Bozbey, şimdiden 6 oyunun biletlerinin tükendiğini de ifade etti. 

3. Nilüfer Tiyatro Festivali, Kenter Tiyatrosu’nun “Aşk Mektupları” adlı oyunuyla, 27 Mart saat 20.00’de Nazım Hikmet Kültürevi’nde başlayacak. 36 yerli oyunun sahneleneceği festivale Irak’tan katılan Al Mustheel Theater topluluğu, Silence Of The Sea adlı sessiz oyunu, Makedonya’dan gelen MK Türk Tiyatrosu Şehrezat ve Şehriyar’ın Hikayesi, Azerbaycan’dan gelen Bakü Belediye Tiyatrosu Azerice oynanıp üst yazıyla Türkçe’ye çevrilecek olan Family Stories adlı oyunu sahneleyecek. 

Festivalden ilgi çeken bir detay da engellilere yönelik düzenlemeler. Festival süresince Nâzım Hikmet Kültürevi’nde oynanacak 10 oyunda, görme engelli on izleyici için betimleme olanağı sağlanacak. Buluşma Hamlet adlı oyunda 4 engelli oyuncunun sahneye çıkacağı festivalde, bu eserin yanı sıra İsyan adlı oyunda da işaret dili çevirisi yapılacak.

Akrobasiden ses eğitimine ve tiyatro yazarlığına kadar farklı alanlarda ücretsiz 9 atölye çalışmasının yapılacağı festival, oyunların sahneleneceği mekanlar açısından da farklı deneyimler sunacak. Özlüce Kültürevi’nin de oyunlara ev sahipliği yapacağı festivaldeki en farklı sahneleme, Alaaddinbey Hizmet Binası Şantiyesi’nde gerçekleştirilecek. Ankara Devlet Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu “Bir Delinin Hatıra Defteri” adlı oyun, belediyenin Makine İkmal Atölyeleri bölümünde seyirciyle buluşacak.  

Sanatta 60. yılını kutlayan Müşfik Kenter, Genco Erkal, Ali Poyrazoğlu ve Ayla Algan gibi tiyatro ustalarının yanı sıra Mehmet Ergen, Merve Engin, Orçun Masatçı, Sevi Algan, Evren Erbatur, Erol Babaoğlu, Orhan Aydın, Anas Abdul Asamad gibi sanatçılarla buluşma olanağı sunacak olan festivalin biletleri 7.5 ve 10 liradan satışa sunuldu. 

Nâzım Hikmet Kültürevi hizmete giriyor

Nilüfer’in kültürel mekanlarına bir yenisi daha ekleniyor. Yüzüncüyıl Mahallesi’nde yapılarak “Nâzım Hikmet’in adını taşıyan Kültürevi, 3. Tiyatro Festivali ile hizmete açılıyor. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk şiir kütüphanesini de bünyesinde barındıracak olan Kültürevi’nde; 400 seyirci kapasiteli etkinlik salonu, şiir kütüphanesi, çok amaçlı salonlar, sinema odası ve kafeterya bulunuyor. Sempozyum ve panel gibi etkinliklerin düzenlenebileceği teknik altyapıya sahip olan Kültürevi’nde iki eşzamanlı çeviri odası ile 6 adet kulis odası bulunuyor. Dört kattan oluşan ve toplam 6730 metrekarelik bir kullanım alanına sahip olan Nâzım Hikmet Kültürevi'nin giriş kat fuayesinde; Nâzım Hikmet ve çağdaşı sanatçıların Ara Güler'in objektifinden yansıyan görüntüleri yer alırken, üst kattaki sergi alanları da birbirinden değerli eserleri sanatseverlerle buluşturuyor. Bursa da Nâzım Hikmet’in anısını ve adını yaşatan bir mekan eksiğini de giderecek olan mekan, bölgeye sosyal ve kültürel bir hareketlilik kazandıracak.