haber

Nilüfer Tokai ile dostluğunu sağlamlaştırdı

Tokai ile ilişkilerin gelecek 5 yılını düzenleyen bir protokolün de imzalandığı gezide, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, burada düzenlenen kent merkezi projesinde Nilüfer’i temsil eden çeşmenin ve aynı zamanda iki belediye arasındaki dostluğu sonsuzluğa taşıyacak olan 15 parça İznik çinisinden oluşan panonun açılışını yaptı.  

Tokai Belediyesi ile Tokai Uluslararası Dostluk Derneği'nin düzenledikleri Türk Günü’nün yanı sıra bölgede büyük önem verilen Yokosuka bayramına katılan Başkan Mustafa Bozbey, Başkan Yardımcısı Recep Tanlak, Meclis Üyesi Metin Tuncel, Başkan Danışmanı Adil Kayaoğlu’ndan Nilüfer heyeti, ziyaret sırasında çok özel anlar yaşadı. 
Nilüfer heyeti, şimdiye kadar bir kent merkezi bulunmayan Tokai Belediyesi’nin bu çerçevede gerçekleştirdiği projeye de yakından tanık oldu. Tokai’de merkez olarak seçilen bölgeye Otagawa adı verilen bir tren istasyonu inşa edilirken, bu istasyon odaklı olmak üzere bir kent merkezi oluşturuluyor. Hastane, üniversite kampusu, kafeler, dükkanlar, anaokulları, kütüphaneler gibi insanların her ihtiyacını karşılayacak binaların bulunacağı Tokai kent merkezinde Nilüfer de temsil ediliyor. 

Otagawa İstasyonu karşısındaki Nilüfer Parkı ve çeşmesi, Tokai Belediyesi’nin Nilüfer’e verdiği önemin sembolü olarak yerini aldı. Bu jeste karşılık Nilüfer Belediyesi de dostluğun simgesi olan İznik çinilerinden oluşan panoyu Tokai'ye yolladı. Pano, Tokai Belediyesi'nin inşa ettiği anı duvarına monte edilerek, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de katılımıyla açılışı yapıldı. Açılışta her iki belediye başkanı anıtın yıllar boyunca iki kent arasındaki dostluğu simgeleyeceğini belirtti. Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey, “Bu anıt buradan gelip geçecek olan Japon, Türk ve diğer ülke vatandaşlarına dostluğumuzu gösterecek. Tokai ve Nilüfer arasındaki dostluğun ileride çocuklarımız tarafından daha da geliştirilerek devam edeceğine inanıyorum” dedi. 

Nilüfer Belediyesi’nin Tokai Belediyesi ile kardeş kent olmasının 5. yılı nedeniyle 20-24 Eylül tarihleri arasında Tokai Belediyesi’ne düzenlediği gezide Başkan Bozbey ve Tokai Belediye Başkanı Atsuo Suzuki gelecek 5 yılı kapsayan bir protokol de imzaladı. Protokol, önümüzdeki 5 yılda dostluğun daha da ilerlemesine katkıda bulunması açısından gerçekleştirilecek hedefleri içeriyor. Protokol çerçevesinde deprem konusu da dahil olmak üzere, iki belediye her alanda daha yoğun bir işbirliği yapmaya karar verirken, her iki kentin çocuklarına yönelik spor, folklar sanat, kültür gibi alanlardaki değişimlerin yanında uluslararası etkileşim ve bilim faaliyetlerini artırmayı planlıyor. Etkinliklere yerel sivil toplum örgütlerinin aktif katılımlarının sağlanması da protokolde yer alıyor. 10 Mayıs 2007’den bu yana kardeş olan iki belediyenin önümüzdeki 5 yılda da karşılıklı personel değişimine devam etmesi öngörülüyor. Nilüfer ve Tokai Belediye Başkanlarının imzaladığı protokol uyarınca, her 5 yılda bir somut planlamalar yapılması, ilişkilerin devamıyla ilgili toplantılar düzenlenerek belediyeler arası ikili görüşmelerin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.