haber

Sertbarut: Okumak ve yazmak tüm ağrılara iyi gelir

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Çocuklara Kitap Söyleşileri’nin bu ayki konuğu öykü, masal ve roman yazarı Miyase Sertbarut oldu. Nazım Hikmet Kültürevi ve Nilüfer Belediyesi Üçevler Kütüphanesi’nde gerçekleşen söyleşilere toplam 8 okuldan 400 öğrenci katıldı. Söyleşide, ilk kitabını nasıl yazdığını anlatan Sertbarut, öğrencilerin merak ettiği soruları da yanıtladı.

 

“Gerçek hayatta yapamadıklarınızı hikayelerde yapabilirsiniz”

 

Yazarlığa, çocukluk anısını yazarak başladığını belirten Miyase Sertbarut, “Bana yaz diyen varlık kurbağaydı. Çocukluğumda okula giderken bir çukurda gördüğüm kurbağayı kurtarmak istedim ancak kurtaramadım. Aradan 20 yıl geçtikten sonra bu anıyı hatırladım ve vicdanımda bir sızı hissettim. İçimdeki sızıyı geçirmek için bu olayın hikayesini yazarak, kurbağayı hikayede kurtarmaya karar verdim. Hikayede her şey yapılabilir. Hikayeler bu tür özgürlükler için uygundur. Hikayeler ile gerçek hayatta yapamadıklarınızı yapabilir, söyleyemediklerinizi söyleyebilirsiniz. Hikayede kral da olabilirsiniz, dilenci de. Çünkü hikayeler size her şey olma şansı verir. Ben de yaşadıklarımı hikayede oluşturduğum bir kahraman üzerinden yaptım ve kurbağayı çukurdan kurtararak özgür hayatına kavuşturdum. Gerçekte kurtaramadığım bir kurbağayı hikayede kurtarmak için yazar oldum” dedi.

 

“Kitaplar hayatımızı kolaylaştırır”

 

Okumanın ve yazmanın tüm ağrılara iyi geldiğini belirten Sertbarut, “Kendimi hikaye ve romanlarda çok özgür hissettiğim için yazmaya devam ediyorum” ifadelerini kullandı.


Kitapların sessiz görünmelerine rağmen çok güçlü olduğunu söyleyen Sertbarut, “Kitaplar, yaşayamadıklarınızı başka bir dünyada yaşamış hissi veriyor insana. Hayatımızı kolaylaştırıyor ve hayatla ilgili türlü deneyimler veriyor bize. Macerayı seviyorum ve normal hayatta yaşayamadığımız pek çok macerayı, kitapların içinde yaşıyor gibi olmak güzel bir duygu” şeklinde konuştu.

 

10 yıl önce başlayıp hala bitiremediği bir kitabı olduğunu ifade eden Sertbarut, anlattığı kitabın devamı için öğrencilerin fikirlerini aldı. Etkinliğin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Miyase Sertbarut’a teşekkür ederek günün anısına hediye verdi.

 

Sertbarut, Nilüfer Belediyesi tarafından öğrencilere armağan edilen “Yalancı Portakal” adlı kitabını imzaladı.