haber

Tarihi Kentler Birliği’nden Mübadele Evi’ne ödül

Hayata geçirdiği projelerle Türkiye’ye örnek olan Nilüfer Belediyesi’ne bir ödül de Tarihi Kentler Birliği’nden geldi. Nilüfer Belediyesi’nin, Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 93. yılında Görükle’de açtığı Mübadele Evi, Tarihi Kentler Birliği tarafından ödüle değer görüldü. Tarihi Kentler Birliği, kent kimliğine insan ve toplum odaklı bakan çağdaş yaklaşımı, sivil toplum ile kurulan olumlu iş birlikleri, kamusal niteliği yüksek sosyal müzecilik anlayışının başarılı biçimde uygulanmış olması ve başarılı bir tarihi eser işlevlendirmesi örneğini temsil ettiği için Mübadele Evi’ne "Uygulama Ödülü" verdi.

Uluslararası Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri, Yapı Yenileme ve Restorasyon Fuarı (YAPEX), Antalya Expo Center’da 24’ncü kez kapılarını açtı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de hazır bulunduğu açılış töreninde konuşan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, fuarın diğer fuarlardan farklı olduğunu kaydederek, üretilen doğru malzemeler ile Türkiye’de doğru restorasyon yapılmasını sağladıklarını kaydetti. Metin Sözen, "Türkiye’nin saygın bir ülke olmasını istiyorum. Tüm kesimleri bir araya getirmeyen bir ulus, güçlü olamaz ve çocuklarını mutlu kılamaz. Bunun yolu birlik ve beraberlikten geçer. Yaşadığımız sıkıntılar bizden daha kenetlenmiş bir durum istemektedir. Bu fuara sadece bir fuar açısında bakılmamalıdır. Bu, iş bölümüne dayalı bir fuardır. Burada işbirliği ve saygılı bir gelecek var" dedi.

Sözen daha sonra Nilüfer Belediyesi standını da ziyaret ederek Başkan Bozbey ile sohbet edip çalışmalar hakkında bilgi aldı. Nilüfer Belediyesi çalışmalarının yer aldığı standı ziyaret eden katılımcılar da projeleri dikkatle inceledi.

Bozbey ödülü aldı

Ödüller fuarın ikinci gününde, Antalya’da YAPEX Fuarı’nda düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Törene Nilüfer Belediyesi adına Başkan Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey,  Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç, Meclis üyeleri Rahşan Duygu Tursun ve Ali Kızılkaya ile Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Korkut da katıldı. Tören sonunda Başkan Mustafa Bozbey Mübadele Evi’ne, Tarihi Kentler Birliği tarafından verilen "Uygulama Ödülü"nü  aldı.

Törende konuşan Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz fuarın her sene daha büyük ilgi gördüğünü belirterek, ödül alan ve katılan belediyeleri kutladı. Anadolu’daki tarihi mirasları yeniden ayağa kaldırılması ve geleceğe taşınması için mücadele verdiklerini kaydeden Yılmaz, bu konuda sorumluluk alan kurumlara teşekkür etti.

Tarihi miras ve kültüre verdikleri önemin ödülle taçlandırılmasının kendilerini mutlu ettiklerini ifade eden Başkan Mustafa Bozbey “Kurum olarak her zaman tarihi mirasımıza sahip çıkıyoruz. Bunu bugüne kadar birçok projeyle gözler önüne serdik. Mübadele Evi, Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin tarihsel arka planını, Nilüfer penceresinden aralıyor. Mübadele Evi için Türkiye ve Yunanistan arşivlerinde titiz araştırmalar yürütüldü.  Verdiğimiz emeklerin karşılığını burada aldık. Demek ki önemli bir eseri ortaya çıkardık ki burada ödüle layık görüldü. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Müdabele Evi, Türkiye'ye örnek oldu

İnsanlık tarihi kadar eski olan zorunlu göçlere bir selam duruşu anlamına gelen Nilüfer Belediyesi Mübadele Evi’nde, mübadillerin sırtına vurup getirdiği, dokunduğu, tarlalarında ve evlerinde kullandığı eşyalar, mübadeleye ilişkin belgeler ve etnografik objelerin yanı sıra sözlü tarih tanıklıklarının anlatıları yer alıyor.

“Nilüfer Belediyesi Mübadele Evi, Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin tarihsel arka planını, “Görükle Köyü” penceresinden aralıyor. Mübadele Evi için Türkiye ve Yunanistan arşivlerinde titiz araştırmalar yürütüldü. Bu araştırmaların sonucunda, mübadeleyi bizzat yaşayanların anlattıklarını da içeren, hem bir kitap hazırlandı hem de Mübadele Evi oluşturuldu. Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal işler Müdürlüğü Tarih ve Turizm Bürosu koordinasyonunda 2016 yılı Ocak ayında açılan Mübadele Evi büyük ilgi görüyor. Bazı belediyeler de heyet göndererek incelemelerde bulundukları Mübadele Evi’ni örnek aldı.