haber

Toprak Ana Nilüfer'de yeşeriyor

Gıda birliklerini bir araya getirerek bölgesel ekonomilerde gıda üretimini ve çevreye saygılı bir şekilde ürün yetiştiriciliğinin sağlanmasını amaçlayan 10 Aralık Toprak Ana günü Ürünlü Mahallesi’nde kutlandı.  “Toprak Ana” etkinliği Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu ve Ürünlü Kadın Dayanışma Derneği tarafından düzenlendi.

Ürünlü Mahallesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Ürünlü Kadın Dayanışma Derneği’nin hazırladığı ev yapımı yerel lezzetler ikram edildi. Toprak Ana etkinliğine katılan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, “Ne olur toprağımızı koruyalım. Ne olur toprağımıza sahip çıkarlım. Toprağımızı korursak o da bizi koruyacak. Bir zaman sonra ben inanıyorum ki; inşallah öyle olmaz saksıdaki toprağa muhtaç kalmayız. Onun için toprağa sahip çıkmamız gerekiyor. Onun için toprağı korumamız gerekiyor. Kendimize nasıl bakıyorsak toprağa da öyle bakmamız gerekiyor” diyerek toprağın önemini vurguladı.

Başkan Bozbey, “ Toprağın, tohumun bereketini konuştuğumuz bu günde farkında olmak zorunda olduğumuz bir gerçek var. Yeryüzüne bu şekilde davranmaya devam etmemiz söz konusu değil. O bizim yurdumuz, evimiz, anamız ve biz ona saygıyla davranmalıyız. Bizler insan olarak bu dünyanın sadece bir parçasıyız. Bu sistemi korumalıyız ki o da bizi korumaya devam etsin” şeklinde konuştu.

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Atlıhan Öge de yemek kültürünün değiştiğine dikkat çekerek, “Fast food denilen kültür çocuklarımızı ve gençlerimizi tutsak alıyor. Buna karşı tüm dünyada başlayan “Slow Food” hareketini biz de Nilüferliler olarak destekliyoruz. Geleneksel gıda üretimini ve yemek çeşitliliğini korumak ve yaşatmak zorundayız” dedi.

Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu Başkanı ve aynı zamanda Ürünlü Mahallesi Muhtarı Celalettin Çakır da dünyanın çeşitli yerlerinde 160 ülke tarafından kutlanan Toprak Ana etkinliğinin Bursa’da ilk defa düzenlendiğini belirtti.

Geleneksel ürün yetiştiriciliği ve gıda kültürün korunmasını konu alan Toprak Ana etkinliğinde Ürünlü Kadın Derneği üyeleri katılımcılara ev yapımı tarhana çorbası, çayırotu yemeği, bulgur pilavı ve helva ikram etti.