haber

Topuz: Sabahattin Ali’ye vefa borcumu ödedim

Ölümünün 65. yılında, 2013 yılı boyunca Türk edebiyatının en önemli kalemlerinden Sabahattin Ali adına çeşitli etkinlikler düzenleme kararı alan Nilüfer Belediyesi, Hıfzı Topuz'u ağırladı. Yakın arkadaşı Sabahattin Ali'ye dair anılarını paylaşmak üzere Nâzım Hikmet Kültürevi’ne gelen Hıfzı Topuz, "Yine çok değerli bir arkadaşım olan Nâzım'ın adının verildiği bu mekanda bulunmak benim için bir mutluluk," dedi.

Topuz, 2006 yılında yayınladığı,belgelere dayanan özgün kurgusuyla Sabattin Ali'nin gençlik günlerinden öldürülüşüne uzanan trajik yaşamına ayna tutan Başın Öne Eğilmesin adlı Sabahattin Ali romanı hakkında bilgi verdi. Usta yazar, "Sabahattin hakkında yalan yanlış çok şeyler yazıldı.Ben onun ne kadar temiz dürüst bir insan olduğunu yazmak istedim. Sabahattin Ali'ye olan vefa borcumu ödemek istedim. İyi bir iş yaptığımı sanıyorum.beklediğim ilgiyi de gördüm," diye konuştu.

Yaklaşık 1.5 saat süren söyleşide salonu dolduran lise öğrencilerine hitap eden ve onların sorularını yanıtlayan Topuz, Sabahattin Ali'nin 65 yıl önce, üstündeki siyasi baskılar nedeniyle sınır dışına çıkmaya çalışırken öldürülmesi hakkında ilginç detaylar paylaştı.Topuz dönemin siyasetçilerinin bu cinayet karşısında aldığı tavrı ise şu sözlerle eleştirdi:

"Olay CHP’ nin iktidarında meydana geldi. Sabahattin Ali’yi CHP’liler öldürdü diyemeyiz. Onu bu partideki bazı insanların kanat gerdiği, koruması altına giren polis öldürdü. Ali’nin işkenceyle öldürüldüğünü CHP’li yöneticiler de biliyordu. Daha sonra Demokrat Parti ve arkasından Milli Birlik Hükümeti göreve geldi. Ne yazık ki onlar da bu olayı örtbas ettiler."

Gençlerle birlikte Hıfzı Topuz’un anılarını dinleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise söyleşinin sonunda usta yazara plaket takdim etti.