haber

Üsküp Ticaret Odası’ndan Türklere destek talebi

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi Seden Bozbey, başkan yardımcıları, müdürler, danışmanlar ve belediye meclis üyeleriyle birlikte gerçekleştirdiği teknik gezi çerçevesinde Makedonya Cumhuriyeti’nin başkenti Üsküp’te Ticaret Odası Başkanı Maksut Karayalçın ile görüştü.

 

Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Çakıcı, Nazlı Yazgan, Yalçın Işıkyıldız ile Meclis Üyeleri Zekeriya Işık ve Ferhat Yıldırım’ın da bulunduğu görüşmede, 2 milyon nüfuslu Makedonya’da çok fazla etnik kökenin bulunduğunu anımsatan Karayalçın, “Boşnak, Sırp, Makedonya Müslümanları, Türkler, Arnavutlar gibi pek çok etnik kökenli insan bu topraklarda yaşıyor. Ama burada bizim 600 yıllık bir geçmişimiz ve 100 bin civarında soydaşımız var. Buna rağmen Balkanlar’da maalesef Türkiye’nin halen bir stratejisi yok” dedi.

 

Türkçe eğitim isteyenlerin ilkokuldan itibaren bu taleplerinin karşılandığını, Türk nüfusun yüzde 20 ve daha fazlası olduğu bölgelerde Türkçenin resmi dil olabildiğini anlatan Üsküp Ticaret Odası Başkanı Maksut Karayalçın, “İdari yapılanmanın yerel yönetimlere dayalı olduğu Makedonya Cumhuriyeti’nde, belediye başkanı Türk olan, resmi dili Türkçe olan yerler var. Ancak ne yazık ki, burada Arnavut’un, Makedon’un sahibi var ama Türk’ün sahibi yok. Sizden isteğimiz burada Türk kökenli bir belediyeye sahip çıkmanız. Okulunu, kütüphanesini yapın. Çocuklarını okutmak, okullarını güzel hale getirmek, kütüphanesini yapmak, buradaki Türkler için en büyük katkıdır” diye konuştu.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, kendileri için Makedonya Cumhuriyeti’nde Türk kökenlilere destek olmanın önemli olduğunu ifade etti. Başkan Bozbey, “Bu konuda mutlaka iletişim kuralım. Biz bu bölgeyi sizin kadar iyi tanımıyoruz; o nedenle sizin burada bize yapacağınız yönlendirmeler önemli. Biz istiyoruz ki burada Türkler’in yoğunlukta olduğu bir bölgede, belediyeyle kardeşlik köprüsü kuralım. Burada ihtiyaçları giderme konusunda Türk kökenlilerin sonuna kadar arkalarında olalım” dedi.