haber

Yaratıcı çözüm geliştirmenin püf noktalarını öğrendiler

Nilüfer Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü bünyesinde kurulan Nilüfer İnovasyon Merkezi ile Nilüfer Gençlik Ofisi (NGO) ve Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi iş birliğinde lise ve üniversite öğrencilerine “Yaratıcı çözüm geliştirme” eğitimi düzenlendi. Nilüfer Belediyesi Halk Evi Basın Toplantı Odası’nda Sabancı Üniversitesi’nden Dr. Merih Pasin ve Yrd. Doç. Dr. Umut Ekmekçi tarafından verilen eğitime Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu ile Nilüfer Belediyesi çalışanlarından oluşan gönüllü inovasyon ekibi de (Nilovasyon) katıldı. Eğitimde, kişilerin, kurumların ve toplulukların özgün problemleri görebilme, yakalayabilme, doğru olarak tanımlayabilme ve ifade edebilme, tanımlanan problemlere kolektif bir yaklaşımla özgün çözümler üretebilme konularında bilgiler verildi. Kolektif yaratıcılık tekniklerinin de anlatıldığı eğitimde uygulamalı grup çalışması da yapıldı.  


Bozbey: Yaratıcı çözümler için gençlerle birlikte çalışacağız


Gençlerin yaratıcı çözümler geliştirebilmesi amacıyla gerçekleştirilen eğitimde Başkan Mustafa Bozbey de söz aldı. Nilüfer Belediyesi olarak gençlere yönelik projeler üretirken, gençlerle birlikte hareket ettiklerini belirten Başkan Bozbey, “Gençler, yenilikçi, özgün ve yaratıcı çözümleri üretmek konusunda toplumun diğer kesimlerine göre her zaman bir adım önde. Bundan sonraki çalışmalarımızda da gençlikle ilgili her alanda yenilikçi ve yaratıcı çözümler üretmek için birlikte çalışacağız. Sosyal, çevresel, kültürel ve ekonomik alanlarda projeler üreteceğiz. Bu amaçla planladığımız eğitim dizisinin ilkinde de sizlerle birlikte olmak istedik. Bu eğitim programı sizlerin de sahiplenmesiyle, katılımıyla devam edecek. Bu eğitim sayesinde problemleri ve fırsatları görebilme, kolektif bir yaklaşımla çözümler üretebilme konularında bilgiler edineceksiniz. Siz gençlerin fikirlerinizle, projelere katkılarınızla bizim yanımızda olmanız çok değerli. Katkılarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum” dedi.


Ekmekçi: Yaratıcı düşünmek için kalıpları kırmak gerekiyor


Yaratıcı düşünmenin izole bir ortamda tek başına yapılamayacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Umut Ekmekçi, “Yaratıcılık, kolektif ortamlardan beslenir. İnsanlar, birbirleriyle konuşurken zihinlerinde farklı şeyler üretebilir. Yaratıcı düşünmenin karşılığı IQ değil, ıraksak düşünmedir. Yani mümkün olduğu kadar tek bir noktadan çıkıp, farklı alternatifleri görebilmedir” şeklinde konuştu. Yaratıcı düşünme potansiyelinin doğuştan geldiğini ifade eden Ekmekçi, “Bütün çocuklar sonsuz bir hayal gücüyle doğarlar. Ancak ilerleyen dönemlerde özgür düşünmenin azalması, belirli kalıpların ve kuralların oluşması ve mantığın devreye girmesiyle yaratıcı düşünce giderek azalır. Yaratıcı düşünmek için kalıpları, kuralları, varsayımları kırmak, özgür düşünebilmek ve mantıktan sıyrılmak gerekiyor” şeklinde konuştu.


Pasin: Sürekli üretmek gerekiyor


Uzun süre bekleyip tek bir yaratıcı düşünceye sahip olmanın yeterli olmadığını vurgulayan Dr. Merih Pasin de, “Çünkü günümüzde hayatın akışı çok hızlı. Bu yüzden sürekli üretmek gerekiyor. Bunun en etkili yollarından biri de birlikte üretmektir” dedi. Ekmekçi ve Pasin, yaratıcı düşünmenin dünya üzerindeki örneklerini ve bu konuda gerçekleştirilen testleri de gençlerle paylaştı. Gençlere, eğitimin sonunda katılım sertifikası verildi.