haber

Yener yazarlık serüvenini çocuklara anlattı

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün 8 yıldan bu yana çocuklara kitap okuma alışkanlığını aşılamak amacıyla sürdürdüğü “Çocuklara Kitap Söyleşileri” devam ediyor. Etkinliğe bu kez onlarca kitabı farklı dillere çevrilmiş, çocuk edebiyatının Nobel ödülü sayılan Andersen Ödülü için 2018 yılı Türkiye adayı olarak gösterilen Mavisel Yener konuk oldu. Nâzım Hikmet Kültürevi ve Nilüfer Belediyesi Misi Çocuk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe 7 okuldan toplam 350 öğrenci katıldı.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de söyleşide çocuklarla birlikte yer aldı. Dolunay Dedektifleri İz Peşinde adlı kitabı üzerine çocuklarla söyleşi gerçekleştiren Mavisel Yener, merak edilen sorulara da yanıt verdi. Yener, yazarlık serüveni ile Dolunay Dedektifleri İz Peşinde adlı kitabının yazılış öyküsünü de çocuklara aktardı.

 

“Öğretmenim desteklemeseydi yazar olmayacaktım”

Yazarlığa ilkokul ikinci sınıfa giderken öğretmeninin desteğiyle başladığını belirten Yener, “Okulda bir şiir yazdım ve öğretmenime verdim. Aradan yaklaşık 2 ay geçince okul müdürü ve öğretmenim beni odasına çağırdı. Bana, şiirimi bir yarışmaya göndererek sürpriz yaptıklarını ve şiirimin birinci olduğunu söylediler. Öğretmenim bana ‘Sen büyüyünce yazar olacaksın. Bunu başarabilmen için çok kitap okuman ve günlük tutman gerekiyor’ dedi.

 

Günlük tutmak yerine, Ayşe adında bir kahraman yaratarak yaptıklarımı sanki o yapıyormuş gibi yazmaya başladım. Öğretmenim yazdıklarımı okuduğunda ‘Sen bir kahraman yaratarak öyküler yazmışsın. Bu şekilde devam et’ dedi. Ortaokul ve lise yıllarında da bu şekilde yazmaya devam ettim. İlkokul ikinci sınıftaki öğretmenim beni desteklemeseydi yazar olamayacaktım. Dilerim yıllar sonra benim yerimde sizler olursunuz. Belki de Nilüfer Belediyesi’nin bir etkinliğinde bir yazarla buluşmuştuk, o gün anladım ki ben de yazar olabilirim diyeceksiniz” şeklinde konuştu.

 

Dolunay Dedektifleri İz Peşinde kitabının yazılış öyküsüne de değinen Yener, “Antalya’nın Kaş ilçesi beni çok etkiler. Oraya gittiğimde bana 2. Dünya Savaşı sırasında bir uçak düştüğünü, şuanda denizin altında batık şekilde yattığını ve gizemli bir şey taşıdığını söylediler. Bu konuyu çok merak ettim. Uzun araştırmalar sonucunda bulduğum sonuçlar çok ilginçti. Ardından hem Kaş’ın beni etkileyen yanlarını hem de uçak batığıyla ilgili bir macera yazmaya başladım. Bu maceranın adı da Dolunay Dedektifleri İz Peşinde oldu. Heyecanlı kitap yazmayı çok seviyorum. Hem beni hem de okuru heyecanlandırıyor. Bir kitabı okurken eğer heyecanlanmışsak o kitabı sevmişiz demektir. Bu kitaba başlarken seri olacağını düşünmemiştim. Fakat kitabı okuyanlar ‘Bu kitabın devamı gelmeli, serisini istiyoruz’ dediler. Bu sayede Dolunay Dedektifleri 6 kitaptan oluşan bir seri oldu” dedi.

 

Bozbey: Araştıran okuyan nesil istiyoruz

Etkinliğin sonunda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mavisel Yener’e teşekkür ederek özel tasarım portresini armağan etti. Başkan Bozbey çocuklara, “Sizlerin araştıran, okuyan, sorgulayan bir nesil olmasını istiyoruz. Bunun için büyük çaba gösteriyoruz. Sizlere ne kadar çok kitap okutabilirsek, inanıyorum ki sizler ilerde özgür bireyler olarak bu toplumda demokrasiyi ve barışı temsil edeceksiniz” dedi. Etkinliğin sonunda Yener, Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından çocuklara dağıtılan Dolunay Dedektifleri serisini imzaladı.