haber

Yenişehir Örgütü'ne Başkan Bozbey konuk oldu

Sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla Han Düğün Salonu’nda yapılan toplantıya Nilüfer Belediye Meclis üyeleri, Yenişehir Ticaret Odası, Muhtarlar Derneği, Esnaf Kefalet Kooperatifi üyeleri ile çok sayıda partili katıldı. 

Yeni modelle ilçelerin tamamının büyükşehir belediyelerine katılmasının eyalet sisteminin hazırlığı olduğunu ifade eden Bozbey, “Bugüne kadar sizler kendi göbeğinizi kendiniz kesiyordunuz. Artık öyle olmayacak. Köy ile beldelerin mera ve köy tüzel kişiliğine ait tapulu malları büyükşehir belediyesine geçecek. İmar planlarında büyük ölçekli planları büyükşehirler yapacak. Ulaşımın tamamı, ana arterdeki yollar büyükşehire, su, kanalizasyon, alt yapı BUSKİ’ye geçecek. Emlak vergilerinin tamamı yerel belediyeye, ancak devletten alınan kişi payın %45’i büyükşehir belediyesine aktarılacak. Her zaman merkezi otorite iyi veya kötü her zaman başınızda olacak,” dedi. 

Toplantıya katılanların sorularını da yanıtlayan Başkan Bozbey, “Köylerde yavaş yavaş, emlak vergileri alımı gündeme gelecek. Köy mallarını kooperatiflere devretmek akıllıca, yasa çıkmasıyla bu mümkün olmayacak. İmar durumu merkez ilçelerde farklı işlediği için, ruhsat ve bazı harçların miktarı Büyükşehir Yönetmeliği'ne göre belirlenecek. Kısacası bundan sonra sizlerin üzerinde birilerinin gözü olacak,” diye kaydetti. 

Nilüfer Belediyesi Yerel Yönetimler Araştırma Birim’inden sorumlu Başkan Danışmanı Ziya Güney ise dünyada büyükşehir olmanın kriterlerine dikkati çekti. Bir yerin büyükşehir yapılması veya sınırlarının genişletilmesi yapılırken, ulaşım, fiziki durum, sosyal ve teknik alt yapı, gibi birçok alanların ele alındığını ifade eden Güney, “Dünyada büyükşehirler 5-10 yıl süren araştırmanın ardından belirlenirken, ülkemizde kapalı kapılar ardında şekilleniyor. Bu yasadan etkilenecek bölge insanını referanduma götürmek gerekir. Bursa Büyükşehir Belediyesi köylere, beldelere yani ilin tamamına hizmet edecek kadar ne organizasyona nede yönetim anlayışına sahip değil,” diye konuştu.