haber

Yerel yönetimlerin mali sıkıntısına Bozbey’in önerisi

İspanya’nın Santander kentinde Kentsel Gelişme Küresel Fonu tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Belediyecilik İçin Akıllı Teknolojiler ve Yenilikçi Finansal Uygulamalar konferansına katılan Başkan Bozbey, yerel yönetimlerin mali kaynaklarının arttırılması sırasında yaşanan yapısal ve yasal sorunları uluslararası platforma taşıdı.


Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey Dünya Yerel Yönetimler Birliği ve Kentsel Gelişme Küresel Fonu (FMDV) girişimiyle İspanya’nın Santander kentinde düzenlenen konferansa katıldı. Bozbey, yerel yönetimlerin mali kaynaklarının arttırılması sırasında yaşanan yapısal ve yasal sorunları ele alarak, çözüm önerisi getirdi. Belediyelerin yapısal ve yasal sorunlarını tahakkuk ve tahsilattan kaynaklı sorunlar olduğunu belirten Mustafa Bozbey, tahakkukta sıklıkla vergi affının gündeme gelmesi, vatandaşlar üzerinde af kapsamının genişleyeceği beklentisinin belediyelerin emlak vergisi gelirlerinin tahsilatını ve diğer tahsilatları olumsuz yönde etkilediğini söyledi.


Aynı zamanda FMDV Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Mustafa Bozbey, devlet kurumları ve belediyeler arasında sistemsel bir entegrasyon olmadığı için vergi kayıpları ve vergi kaçaklarının oluşmasına yol açtığını ifade etti. Bozbey, ulusal adres veritabanının belediyelere tümüyle açılması gerektiğinin altını çizdi. Vatandaşların vergi beyanlarını tespit etmek için çeşitli projeler hazırladıklarını belirten Mustafa Bozbey, Tapu Müdürlüğü ile imzalanan protokolle birlikte satış sırasında vergi beyanlarını tespit ettiklerini ve Nilüfer’de vergi kayıplarının bu şekilde önlendiğinin altını çizdi.


Diğer bir taraftan protokol kapsamında Nilüfer İlçe Tapu Müdürlüğü’nde birim oluşturulduğunu da söyleyen Bozbey, vatandaşların tapu kayıtlarını sahada tarayan ekip aracılığıyla vergi kaçaklarının önüne geçildiğini vurguladı.


Kentlerin akılcı finansmanına yönelik oluşturulan platformda FMDV Başkan Yardımcılığı görevini yüren Mustafa Bozbey, Habitat ve FMDV yöneticilerine, platformun önemli görevler üstleneceğini ve pilot uygulamaların Nilüfer’de gerçekleştirilmesini isteyerek Nilüfer’e davet etti.


Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in konuşma yaptığı oturumun moderatörlüğünü Santander Belediye Başkanı Inigo de la Serna yaparken, Log Rona Belediye Başkanı Gamarra Ruiz, Montego Belediye Başkanı Glendon Haris, Kota Belediye Başkanı Ratna Jain, Valladolid Belediye Başkanı Francisco Javier, Villafranca de los Barros Belediye Başkanı Ramin Ropero da konuşmacı olarak katıldı.