Dayanışmanın örneği Barış Anadolu Lisesi

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yaptığı konuşmada 500 çocuğun yaratıcılığı ve azmiyle yapılan okulun tüm Türkiye’ye örnek proje olmasını istedi. Barış Anadolu Lisesi’nin açılış törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Milletvekilleri Turhan Tayan, Sena Kaleli, İlhan Demiröz, Bursa Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal, İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, Nilüfer Kaymakamı Mustafa Kılıç, CHP İl Başkanı Metin Çelik, Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, Nilüfer Belediyesi yöneticileri, personeli ve çok sayıda konuk katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından NOSAB İlkokulu öğrencileri halk dansları gösterisi sundu. Ardından 500 çocuk adına konuşan İlayda Temizarabacı adlı öğrenci, okulun inşası için yaptıkları çalışmaların öyküsünü anlattı. 500 çocuk, veli ve öğretmenlerin kaynak yaratmak için büyük özveriyle çalıştığını söyleyen İlayda Temizarabacı, destek veren herkese teşekkür etti. İlayda Temizarabacı’nın konuşması duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar da yaptığı konuşmada okulun inşasına verdiği destekten dolayı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür etti. Gülsar Bursa’daki temel hedeflerinin bütün okullarda 24 kişilik sınıfların olduğunu kaydetti. Bursa Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal da Barış Anadolu Lisesi projesinin önemli olduğunu kaydederek Başkan Bozbey’e teşekkürlerini sundu.

Açılışta konuşan, eski Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlarından, CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan da Bursa’nın bütün bölgelerinde eğitim seviyesinin aynı düzeye çıkarılmasını istedi. Tayan eğitimin başarılı olması için müfredatın da çok önemli olduğunu vurguladı.

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli de Barış Anadolu Lisesi projesinin, Köy Enstitülerini çağrıştırdığını kaydederek “Üreterek eğitmek, üretirken eğitmek çok önemlidir” dedi. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de konuşmasında önemli mesajlar verdi. 500 çocuğa teşekkürler sunan Bozbey, projenin hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek olduğunu belirtti. Bozbey’in mesajlarından satırbaşları şöyle:

Her şeyin başı eğitim

‘Her şeyin başı sağlık değil, eğitimdir. Çünkü eğitimli insan sağlığına da yaşamına da her yönden dikkat eder. Biz kurum olarak gelecek nesillerimizin eğitimli ve sosyal yönden donanımlı olarak yetişmesini istiyoruz. Her çocuğumuz, her gencimiz, her yaşlımız, kısaca Nilüfer’de yaşayan her birey, bir sanat dalıyla uğraşsın, bir müzik aleti çalsın, en önemlisi spor hayatının bir parçası olsun istiyoruz. “

"Hükümet dağıtmazsa sütü biz dağıtırız"

“Nilüfer Belediyesi olarak hiç aksatmadan tam 7 yıl boyunca ilköğretim birinci sınıf öğrencilerine her gün süt dağıttık. 2005 yılında başladığımız bu projeyle onların sağlıklı gelişmesini hedefledik ve sosyal belediyecilik alanında örnek olduk. Geçtiğimiz yıl hükümetin süt dağıtımına başlamasıyla biz bu uygulamamızı sona erdirdik. Ancak görüyoruz ki, ilköğretim öğrencilerine süt dağıtımı konusunda aksaklıklar yaşandı. Bu yıl da ikinci dönem başlatılacağı söyleniyor. Ben buradan şunu özellikle vurgulamak istiyorum: Eğer çocuklarımıza süt içeremezseniz, biz yine bu işe başlarız. Tam 7 yıl nasıl sorunsuz süt dağıtımı yaptıysak, yine aynı şekilde yaparız”

Nilüfer'deki okullara yardımcı personel

“Okullarımızda yardımcı personel konusunda ciddi bir eksiklik var. Bu eksiği biz Nilüfer Belediyesi olarak gidereceğiz. Kaymakamlık ve Valiliğimiz aracılığıyla, yardımcı personel konusunda hizmet üretebilmek için İçişleri Bakanlığı’na yazdık. En kısa sürede bu konuda gerekeni yapacak ve Nilüfer Belediyesi olarak, sosyal demokrat belediyeciliğin tanımını bir kez daha ortaya koyacağız.”

Başkan Bozbey, Barış Anadolu Lisesi’nin adına Nilüfer Belediyesi’nin de eklenmesi yönünde Meclis kararı aldıklarını, Valilik’teki ilgili komisyonun bu konuyu bir sonraki toplantısında karara bağlayacağını da aktardı. Bozbey, “İsim komisyonunun önümüzdeki günlerde yapılacak toplantısında okula Nilüfer Belediyesi Barış Anadolu Lisesi adının verilebileceğine ilişkin müjdeyi tarafımıza ilettiler. Sayın Valimize destekleri için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Başkan Bozbey’e plaket takdim edildi. Okulun yapımına katkı koyan kişi ve kuruluşlara da sertifikaları verildi. Törenin sonunda sembolik olarak kurdele kesilerek okul hizmete açıldı.

Barış Anadolu Lisesi projesi Milli Eğitim Müdürlüğü, Nilüfer Belediyesi ve şimdiki adı Nilüfer Kent Konseyi olan, Nilüfer Yerel Gündem 21 arasında imzalanan projeyle başladı. Yaşadıkları kente bir okul kazandırabilmek için kolları sıvayan 500 çocuk, çeşitli etkinlikler yaparak para topladılar. Çocuklar, hayırseverlerin de desteğiyle UNICEF ürünlerini satmaktan, geri dönüşüm malzemeleri toplamaya ve hatta müzikal sahnelemeye kadar pek çok çaba sergilediler. Toplanan yaklaşık 600 bin TL ile okulun temeli atıldı, Nilüfer Belediyesi bütçesinden 2,5 milyon TL ayırarak, yarım kalan inşaatı tamamladı.